Gonoré
Gonoré (gonorre) er en kønssygdom forårsaget af bakterien gonokok. Bakterien kan føre til betændelse i slimhinderne, typisk i urinrøret og hos kvinder i livmoderen.
Hvad er Gonoré?
Gonoré (formel stavemåde: gonorré/gonorre) er en seksuelt overført sygdom forårsaget af bakterien Neisseria gonorrhoeae (på dansk gonokokbakterie).
Cirka 3.400 personer bliver årligt smittet med gonoré i Danmark. Dette har været en ret markant stigning på få år. Gennemsnitsalderen for smitte er hos kvinder 23 år og for mænd 28 år.
Hvorfor får man gonoré?
Gonoré smitter først og fremmest ved ubeskyttet seksuel kontakt. Smitte kan ske både ved vaginalt samleje, oralsex og analsex.
Man smittes med bakterier, der fører til betændelse i slimhinderne, typisk i urinrøret og hos kvinder også i livmoderen. Ved oral- og analsex kan bakterien også smitte til slimhinden i svælget og i endetarmen.
Mødre med gonoré kan smitte deres børn under fødslen. De smittede børn kan udvikle en voldsom øjenbetændelse, der kan medføre blindhed, hvis den ikke behandles. Er man gravid og har gonoré, skal man derfor altid kontakte sin læge.
Der er også risiko for at føre sekret fra kønsdelene op til øjnene ved mangelfuld håndhygiejne, der kan resultere i øjenbetændelse.
Hvad er symptomerne på gonoré?
Cirka halvdelen af de smittede kvinder har ingen symptomer. Hos mænd er kun cirka en tredjedel symptomfrie.
Typiske symptomer er:
- Svie ved vandladning.
- Udflåd ved urinrøret hos mænd.
- Udflåd fra skeden hos kvinder.
I begyndelsen er udflåddet sparsomt og slimet, men bliver senere rigeligt og gulligt.
Analsex kan føre til betændelse i endetarmen. Tilstanden kan variere fra at være fuldstændig symptomfri til at være meget smertefuld med blodigt pus fra endetarmen. Ved oralsex kan bakterien føre til infektion i svælget på mandlerne. Her oplever de fleste sjældent symptomer.
Bakterien kan vandre op i æggelederen og give underlivsbetændelse hos kvinder. Symptomerne er smerter i underlivet. Hos mænd kan bakterien give bitestikelbetændelse, der ofte viser sig i form af smertefuld hævelse.
Hvem er i særlig risiko for at få gonoré?
- Personer med mange skiftende sexpartnere.
- Personer, der dyrker ubeskyttet sex.
Hvordan stiller lægen diagnosen?
Diagnosen stilles ved en podning fra urinrøret eller fra en urinprøve. Hos kvinder kan diagnosen herudover også stilles ved podning fra livmoderhalsen. Ved oralsex påvises bakterien ved podning fra halsen og ved analsex fra endetarmen.
Det er vigtigt samtidig at blive undersøgt for klamydia, da symptomerne på de to kønssygdomme kan ligne hinanden, men skal behandles forskelligt.
Hvordan behandles gonoré?
Gonoré behandles med antibiotika, der typisk gives som en indsprøjtning i en stor muskel.
Da gonoré kan være resistent over for flere former for antibiotika, må sygdommen i nogle tilfælde behandles på en hudafdeling.
For at bekæmpe infektionen er det foruden behandling med antibiotika også vigtigt, at man informerer sine seksualpartnere om, at man er smittet, så de også kan blive undersøgt og helbredt med henblik på at forhindre resmitte.
Hvad kan man selv gøre?
Gonoré kan forebygges ved at undgå ubeskyttet sex.
Er man blevet smittet, bør man altid informere sin partner/partnere, så vedkommende også kan blive undersøgt og behandlet.
Udsigt for fremtiden
- Behandles gonoré i tide er der ingen senfølger.
- En ubehandlet gonoré-infektion kan brede sig og føre til underlivsbetændelse hos kvinder. Det kan på længere sigt medføre en tillukning af æggelederne, således at passagen af det befrugtede æg til livmoderen vanskeliggøres. Der er i den situation øget risiko for graviditet uden for livmoderen og sterilitet.
- En ubehandlet gonoré-infektion kan hos mænd føre til betændelse i bitestiklerne.
- Gonoré kan i meget sjældne tilfælde spredes til hele kroppen via blodbanen. Dette viser sig ved ledsmerter (ledbetændelse), udslet, feber og kulderystelser.