Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Sunde børn

Hånd-, fod- og mundsygdom

Hånd-, fod- og mundsyge er meget smitsom. Epidemier optræder ofte sommer eller efterår, hvor hele institutioner og familier rammes. Bliv klogere her.

Opdateret: 13. December 2023

Hvad er hånd-, fod- og mundsygdom?

Hånd-, fod- og mundsyge skyldes en virusinfektion og er meget smitsom. Ofte optræder sygdommen i epidemier, hvor institutioner eller hele familier rammes. Typisk rammes børn under syv år. Det er ofte sommer eller efterår epidemierne ses.

Som navnet antyder, optræder udslættet i mundslimhinden, på hænderne og i fodsålerne. Der ses sjældent udslæt på kroppen.

Hvorfor får man hånd-, fod- og mundsygdom?

Sygdommen skyldes en virusinfektion. Virustypen kan variere, men den virus som oftest er årsagen i Danmark er coxsackie A16.

Hvad er symptomerne på hånd-, fod- og mundsygdom?

Der går to til syv dage fra man er smittet til symptomerne bryder frem.

Typisk får barnet let feber i to til fire dage efterfulgt af ondt i halsen og så udslæt på tungen. Udslættet kan vise sig med eller uden blærer. Herefter kommer udslættet typisk på hænderne samtidigt med udslættet på tungen eller lidt efter. Udslættet forsvinder efter cirka syv dage og en tredjedel får også udslæt på fødder og balder.

Blærerne er meget karakteristiske og er mellem 1-10 milimeter i størrelse. Yderst er de røde med et lille hævet klart område, som indeholder virus. Når disse brister dannes der små sår, som heler igen i løbet af cirka syv dage.

Hvornår smitter hånd-, fod- og mundsygdom?

Smitten sker via væsker udskilt fra kroppen for eksempel i spyt eller afføring.

Den største smittefare er ved udbrud af symptomerne, men man smitter så længe man har blærer i munden, hænder eller fødder. Faktisk udskiller man også virus i op til 1½ måned efter blærerne er forsvundet, og teoretisk set kan man smitte ligeså længe.Dette betyder at børnene godt må komme i institution selv om de har udslæt – hvis de ikke har feber og er i god almen tilstand.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Lægen kan stille diagnosen ud fra en undersøgelse af udslæt og sygehistorie. Man tager derfor normalt ikke prøver.

Hvordan behandles hånd-, fod- og mundsygdom?

Da sygdommen skyldes en virus kan man ikke behandle med penicillin. Derimod består behandlingen i at behandle symptomerne. Paracetamol har smertelindrende og febernedsættende effekt. I perioden med ubehag i halsen kan man med fordel drikke kølige drikke.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvad kan man selv gøre?

Smitterisikoen er meget høj og man ser ofte udbrud som omfatter hele familien eller en hel institution. Men kan dog forsøge at nedsætte risikoen med god hygiejne og bruge for eksempel håndsprit.

Udsigt for fremtiden

Har man haft sygdommen én gang bliver man immun overfor netop dét virus som forårsagede symptomerne.

Hånd-fod og mundsyge skyldes i Danmark oftest ét bestemt virus, men teoretisk set kan man blive smittet med en anden virus, som forårsager infektionen og man kan altså få sygdommen igen. Dette sker dog meget sjældent.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons