Kræft i leveren

Hvad er leverkræft?

Mere end 90 procent af kræftknuderne i leveren stammer fra ondartede svulster andet sted i kroppen. Disse former for kræft i leveren hedder levermetastaser og udgår hyppigst fra tyktarmen, lungerne , brysterne eller bugspytkirtlen. I alt er der i Danmark omkring 3000 nye tilfælde om året. Desuden kan kræft opstå i selve leveren – enten i levercellerne eller galdegangene. Disse tilfælde hedder primær leverkræft og forekommer især hos patienter med kronisk leversygdom - for eksempel skrumpelever eller hos patienter med kronisk tarmbetændelse. Der er årligt omtrent 250 nye tilfælde af primær leverkræft i Danmark. I områder af verden hvor virusbetinget leverbetændelse er meget hyppig – for eksempel Asien eller Afrika - ses mange tilfælde af primær leverkræft.

Hvordan føles sygdommen?

Da kræft i leveren ofte er led i en anden sygdom, kan det være svært at skille særlige symptomer ud, som er typiske for leverkræft.

De hyppigste symptomer er kvalme, dårlig appetit, vægttab, træthed og gulsot. Undertiden kan man føle, at leveren er vokset. Kræft i leveren kan desuden medføre ophobning af væske i bughulen (ascites), der viser sig ved, at mavens omfang vokser.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan undersøger man kræft i leveren?

Når lægen har undersøgt maven, vil vedkommende som regel først bestille en ultralyd-scanning eller en CT-scanning . Desuden tages blodprøver for at undersøge leverens funktion. Ved mistanke om primær leverkræft kan man desuden få diagnosen bekræftet ved en blodprøve. I mange tilfælde tager man i lokalbedøvelse en vævsprøve fra leveren (leverbiopsi) .

Hvordan behandler man kræft i leveren?

Behandlingen er vanskelig. Hvis der kun er en eller få knuder, og de ikke er for store, kan de fjernes ved operation. Samtidig fjernes en del af leveren – op til 80 procent af leveren kan fjernes, uden at man bliver alt for syg.

Undertiden kan knuden lokalbehandles med radiobølger eller ved aflukning af blodforsyningen. Nogle former for levermetastaser kan behandles med kemoterapider.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad kan man selv gøre?

Hvis man har skrumpelever som følge af kronisk leverbetændelse (hepatitis B eller C) eller den arvelige leversygdom hæmokromatose, bør man gå til regelmæssig kontrol.

Links

Yderligere oplysninger kan findes på Kræftens Bekæmpelses hjemmesider om leverkræft og levermetastaser(http://www.cancer.dk/Hjaelp+viden/kraeftformer/spredning/levermetastaser/ nofollow) .

Læs mere om KRÆFT

Sidst opdateret: 10.12.2008