Kræft i mavesækken

Hvad er kræft i mavesækken?

Kræft i mavesækken er et resultat af celleforandringer i mavesækkens slimhinde. Sygdommen ses hyppigst hos mænd.

I løbet af de sidste 40 år er kræft i mavesækken blevet en stadig mere sjælden sygdom. Hyppigheden er faldet til omkring en tredjedel af, hvad den var i 1950, og faldet er størst blandt kvinderne. I øjeblikket dør cirka 650 danskere om året af kræft i mavesækken.

Hvorfor får man kræft i mavesækken?

Årsagerne til mavekræft diskuteres stadig. Der er visse sygdomme i mavesækken, der kan gå forud for udvikling af kræft i mavesækken. Disse sygdomme er:

En vis familiær tilbøjelighed spiller også en rolle. Hvis man tidligere har fået fjernet en del af mavesækken, er der også en øget risiko. Endelig er der næppe tvivl om, at miljøfaktorer, herunder måske især rygning og kostvaner, spiller en rolle.

Man mener, at mælk, friske grønsager, C-vitaminer og dybfrostvarer nedsætter risikoen for kræft i mavesækken. Derimod øger følgende fødevarer risikoen:

  • røget eller saltet fisk og kød

  • marinerede grøntsager

  • fødevarer med et højt indhold af nitrit og nitrat
Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan føles sygdommen?

Kræft i mavesækken giver i begyndelsen ingen symptomer i sig selv. Undertiden har man dårlig appetit, tidlig mæthed og smerter eller ubehag øverst i maveregionen. Vægten aftager som følge heraf.

Senere kan der komme opkastninger, fordi maden ikke kan passere frit til tarmsystemet, eller der kan være smerter. Hos nogle mennesker vil en blødning fra svulsten føre til blodmangel eller måske blodige opkastninger.

Som ved kræft i spiserøret går der desværre lang tid, ofte op til et halvt år, fra symptomerne begynder at melde sig, til den syge henvender sig til lægen og kommer til mavekikkertundersøgelse.

Hvad kan man selv gøre?

Har man den mindste mistanke om eller fornemmelse af de symptomer, der er nævnt her, bør man søge læge og blive vurderet. Er man over 50 år og har kroniske smerter øverst i maven, skal man have udført en kikkertundersøgelse (gastroskopi), inden man begynder behandling med mavesårsmedicin.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan stiller lægen diagnosen kræft i mavesækken?

Undersøgelse for kræft i mavesækken sker ved hjælp af gastroskopi, hvor lægen kikker ned i mavesækken og tager en prøve ud fra svulsten til mikroskopisk undersøgelse.

Hvordan behandles kræft i mavesækken?

  • Behandlingen er næsten altid operation. Generelt kan det siges, at jo før sygdommen opdages, desto større chancer er der for helbredelse. Desværre er det stadig sådan, at mange kommer sent til lægen med sygdommen. Det påvirker i meget høj grad mulighederne for at blive helbredt.

  • Nogle kan med held behandles, men ikke helbredes med kemoterapi og strålebehandling.

  • Gastroskopi tilbydes i et vist omfang personer med en kendt øget risiko for at udvikle kræft i mavesækken.

Vil du vide mere?

Ønsker man yderligere oplysninger om kræft i mavesækken, henvises til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside , som indeholder mange oplysninger om denne sygdom.

Læs mere om KRÆFT

Sidst opdateret: 01.10.2009