Hvis man pludseligt får sår på kønsdelene, er de som regel seksuelt overførte. Sår på kønsdelene kan komme i forbindelse med:
Man får ofte sår ved herpes og syfilis, men der kan også opstå sår, der ikke vil hele, hvis man har en kronisk hudsygdom. Det er oftest hudsygdommen LSA (lichen sclerosus et atrophicus, hvide arlignende pletter) og kønsvorter, der giver sår.
Igennem de seneste år er fnat blevet mere og mere almindeligt, det kan give forkradsede sår på kønsdelene og små knuder (papler).
Både mænd og kvinder i alle aldersgrupper kan få sår på eller omkring kønsdelene. Seksuelt aktive er mere udsatte end andre. Ud over sår kan man få udslet (eksem, psoriasis og andre hudsygdomme) på kønsdelene, som også kan ligne sår.
Sårene kan se forskellige ud afhængig af, hvilken årsag der er til dem.
Hvis sårene er kommet af herpes, er der små blærer, der brister og efterlader overfladiske hudafskrabninger, der svier meget. Sårene heler af sig selv i løbet af nogle dage eller op til et par uger. Herpessår smitter ved kontakt, og man kan smitte sig selv ved berøring.
Ved syfilis i første stadie ses et fordybet sår, der som regel ikke gør ondt. Mange opdager ikke syfilissår, simpelthen fordi de normalt ikke er ømme og sidder steder, man ikke ser til daglig. Såret heler af sig selv i løbet af dage til få uger.
Kønsvorter skyldes HPV-virus. Man skal være opmærksom på, at hvis man har kønsvorter på grund af såkaldte risiko-typer af HPV-virus, som ikke bliver behandlet. De kan med tiden blive til forstadier til kræft og senere kræft.
Fnat skyldes infektion med fnatmiden. Den overføres ved tæt kontakt, og kan sidde stort set på hele kroppen. Specielt på penis og pungen kan fnat give anledningen til kløende knopper (papler).
Ubehandlet LSA kan i sjældne tilfælde udvikle sår, der kan være forstadier til hudkræft eller regelret kræft.
Hvis der er sår, vil lægen ofte foretage en podning fra såret med en vatpind. Hvis det er nødvendigt, vil lægen ofte henvise til en specialafdeling. En podning kan vise om det er herpes, syfilis eller om det er en anden infektion, der er årsag til såret.
Lægen vil tage en blodprøve, hvis denne mistænker, at såret er opstået på grund af syfilis Ved mistanke om hudsygdomme, der danner sår (for eksempel LSA) eller forstadier til kræft, vil lægen tage en lille vævsprøve ud. Man bliver bedøvet lokalt på det område, hvor vævsprøven skal tages. Vævsprøven vil blive indsendt til undersøgelse.
Ved mistanke om fnat gennemgås huden med en lup, og om muligt fanges en mide.
Får man sår på kønsdelene, skal man opsøge egen læge.
Sår på kønsdelene, der skyldes kønssygdomme, undgår man nemmest ved at have en fast partner, og den faste partner skal naturligvis også kun have dig som partner. Ved skiftende partnere og specielt, hvis man dyrker sex med mænd, der enten er bi- eller homoseksuelle, skal man bruge kondom, der dog kun yder en vis beskyttelse.
Har man kroniske hudsygdomme på kønsdelene, er det vigtigt at få dem behandlet, gerne ved en specialist i hud- og kønssygdomme. Hvis man har LSA bør man blive undersøgt af en speciallæge i hud- og kønssygdomme eller gynækolog mindst en gang om året. Speciallægen vil ved den mindste tvivl tage en eller flere vævsprøver fra området, så man hurtigt og effektivt kan behandle eventuelle forstadier til kræft.
Herpes er en kronisk sygdom, og der vil komme flere udbrud, da virusset vil være i kroppen resten af livet. Det er forskelligt, hvor mange udbrud, man får - nogle vil opleve meget få, mens andre meget ofte får udbrud med herpes. Det er derfor vigtigt altid at have antivirale tabletter i huset, så man kan starte behandling så tidligt som muligt. Får man hele tiden udbrud, kan ens egen læge give fast forebyggende behandling med antivirale tabletter.
Syfilis findes i tre forskellige grader. Hvis man ikke bliver behandlet, vil sygdommen typisk udvikle sig til anden grad (sekundær) og til sidst til tredje grad (tertiær) syfilis.
Den tredje grad af syfilis (tertiær syfilis) kan påvirke centralnervesystemet og er en alvorlig sygdom. Heldigvis kan syfilis nemt behandles med penicillin på specialafdeling. Har man haft syfilis, skal dette anmeldes – anonymt – til Statens Serum Institut, der fører statistik over denne sygdom. Derudover skal man i det næste par år have taget kontrolblodprøver med mellemrum. Man kan sagtens få syfilis flere gange, hvis man igen bliver udsat for smitte.
Kondylomer kan man behandle med diverse lokalmidler, frysning, laser og kirurgi. Men virussen vil være i kroppen resten af livet, og man kan derfor også få flere udbrud livet igennem. Når HPV- vaccinationsprogrammet slår igennem forventes kondylomer stort set at blive udryddede.
Hudsygdomme kan man som regel behandle med rigtig god effekt. Forstadier og kræft kan man også behandle, men her er det vigtigt at fange forandringerne så tidligt som overhovedet muligt
Sidst opdateret: 10.10.2020