Strubekræft

Hvad er strubekræft?

Strubekræft skyldes ondartede forandringer af slimhindeceller i struben. Strubekræft behandles med strålebehandling eller ved operation.

Strubekræft er i dag en mandesygdom, idet fire ud af fem tilfælde optræder hos mænd. Tobak og alkohol øger risikoen for udvikling af strubekræft.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan føles strubekræft?

Det første symptom er som regel hæshed. Har man været hæs, mere end fire uger, bør man altid lade sig undersøge hos speciallæge i øre-næse-halssygdomme.

Andre tegn på strubekræft kan være klumpfornemmelse, synkebesvær, smerter eller irritation i halsen. Specielt bør smerter der trækker op i det ene øre, undersøges hurtigt.

Strubekræft er en sjælden sygdom, cirka 300 tilfælde om året. Det er vigtigt at diagnosen stilles tidligt, fordi en hurtig behandling som regel medfører fuld helbredelse.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Øre-næse-halslægen undersøger i første omgang stemmebåndene, ofte ved en kikkertundersøgelse. Hvis der er mistanke om kræft henvises til en øre-næse-halsafdeling hvor der udtages en vævsprøve i fuld anæstesi (fuld bedøvelse).

Hvordan behandles strubekræft?

Strubekræft behandles oftest med strålebehandling. I de fleste tilfælde er denne behandling tilstrækkelig. Hvis strålebehandling ikke er tilstrækkelig, overvejes operation og evt. kemoterapi. Laserbehandling er også en mulighed.

Ubehaget fra bivirkninger, som opstår i forbindelse med behandlingen, forsvinder igen – mens bivirkninger, der først opstår efter strålebehandlingen, som regel er varige. Almindelige bivirkninger er forbigående hæshed, synkesmerter, mundtørhed og diffus hævelse på halsen.

I mere fremskredne tilfælde er det nødvendigt også at fjerne en større eller mindre del af strubehovedet. Efter denne operationen kan man ikke længere trække vejret på normal måde gennem munden. Det sker nu gennem et tildannet hul til luftrøret på forsiden af halsen.

Udsigt for fremtiden

Efter en operation, hvor dele af strubehovedet er fjernet, kan man ikke længere tale normalt. Men man kan lære at tale på en anden måde, som regel ved hjælp af en ventil, som forbinder luftrør og spiserør. Når hullet til luftrøret blokeres med en finger presse udåndingsluften via ventilen til spiserøret og videre til svælget. Gennem undervisning hos en talepædagog, kan man oftes opnå en tilfredsstillende stemme.

Links

Ønsker man yderligere oplysninger om strubekræft, henvises til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside , som indeholder mange oplysninger om denne sygdom.

Læs mere om KRÆFT

Sidst opdateret: 09.02.2010