Annonce

Strubekræft

Hvad er strubekræft?

Strubekræft skyldes ondartede forandringer af slimhindeceller i struben.

Strubekræft omtaltes i dag som en 'mandesygdom', idet fire ud af fem tilfælde optræder hos mænd. Tobak og alkohol øger risikoen for udvikling af sygdommen. Strubekræft behandles med strålebehandling eller ved operation.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvorfor får man strubekræft?

Rygning er den største risikofaktor. Rygning øger risikoen for strubekræft med op mod 20 gange. Stort forbrug af alkohol øger også risikoen væsentligt. Samtidig brug af tobak og alkohol øger risikoen endnu mere. Også tidligere udsættelse for asbest og nikkel antages at øge risikoen. Det samme gælder HPV-infektion og langvarig reflux (tilbageløb af syre fra spiserøret). Risikoen tiltager med alderen og rammer specielt mænd over 55 år.

Hvad er symptomerne på strubekræft?

Det første symptom er som regel hæshed. Har man været hæs, mere end fire uger, bør man altid lade sig undersøge hos en speciallæge i øre-næse-halssygdomme.

Andre tegn på strubekræft kan være klumpfornemmelse, synkebesvær, smerter eller irritation i halsen. Specielt bør smerter der trækker op i det ene øre, undersøges hurtigt.

Strubekræft er en sjælden sygdom, cirka 250 tilfælde om året. Det er vigtigt, at diagnosen stilles tidligt, fordi en hurtig behandling som regel medfører fuld helbredelse.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Øre-næse-halslægen undersøger i første omgang stemmebåndene ved en kikkertundersøgelse. Hvis der er mistanke om kræft henvises til en øre-næse-halsafdeling, hvor der udtages en vævsprøve i fuld anæstesi (fuld bedøvelse).

Hvordan behandles strubekræft?

Strubekræft behandles oftest med strålebehandling. I de fleste tilfælde er denne behandling tilstrækkelig. Hvis strålebehandling ikke er tilstrækkelig, overvejes operation og evt. kemoterapi. Laserkirurgi er en mulighed hvis kræften er lokaliseret på et stemmebånd og opdages i et tidligt stadie.

Ubehaget fra bivirkninger, som opstår i forbindelse med selve behandlingen, forsvinder igen – mens bivirkninger, der først opstår senere efter strålebehandlingen, som regel er varige. Almindelige bivirkninger er forbigående hæshed, synkesmerter, mundtørhed og diffus hævelse på halsen.

I mere fremskredne tilfælde er det nødvendigt også at fjerne en større eller mindre del af strubehovedet. Efter denne operation kan man ikke længere trække vejret på normal vis gennem munden. Det sker nu gennem et tildannet hul til luftrøret på forsiden af halsen.

Hvad kan man selv gøre?

Det vigtigste er at stoppe med at ryge og nedsætte alkoholforbruget:

  • Behandlingen virker bedre.
  • Prognosen bliver bedre.
  • Man kommer sig nemmere over en operation.
  • Strålebehandlingen giver færre bivirkninger.
  • Statistisk set er der færre og mindre alvorlige tilbagefald af kræftsygdommen.

Udsigt for fremtiden

Mange vil have gener efter strålebehandlingen. Graden af gener afhænger af, hvor stort et område der er blevet bestrålet og individuelle reaktioner på strålebehandlingen. De typiske gener er:

  • Mundtørhed, sejt spyt og en oplevelse af, at maden ændrer smag.
  • Synkebesvær og smerter i munden.
  • Slimhindeproblemer (sarte slimhinder).
  • Hæshed.
  • Hævelse og øget fasthed af huden og underhuden på halsen.

Efter en operation, hvor dele af strubehovedet er fjernet, kan man ikke længere tale normalt. Men man kan lære at tale på en anden måde, som regel ved hjælp af en ventil, som forbinder luftrør og spiserør. Når hullet til luftrøret blokeres med en finger presse udåndingsluften via ventilen til spiserøret og videre til svælget. Gennem undervisning hos en talepædagog, kan man ofte opnå en tilfredsstillende stemme.

Læs mere om KRÆFT

Sidst opdateret: 03.07.2019

Seneste brevkassesvar om Kræft

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce