Annonce

Testikelvridning (Torsio testis)

Hvad er testikelvridning?

Testikelvridning (Torsio testis) kan opstå i alle aldre, men forekommer sjældent efter 25-års alderen. Testiklerne får næring gennem de blodkar, som sammen med nerver og sædlederen passerer i sædstrengen fra bughulen til pungen. Testiklerne er løst ophængt i pungen, og i sjældne tilfælde vrides de rundt i pungen, så stilken med blodkarrene strammes. Derved afklemmes de, og blodforsyningen til testiklerne afbrydes helt eller delvist.

Efter spædbarnsalderen ses testikelvridning kun hos drenge og mænd med en særlig stor inderste hinde omkring testiklen. Man siger, at der er for god plads omkring testiklen, hvilket er årsagen til vridningen.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan føles testikelvridning?

Ved testikelvridning opleves en pludselig indsættende kraftig smerte i den ene side af pungen. Testiklen bliver hævet og øm og ligger ofte optrukket i pungen.

Det oplyses jævnligt, at smerterne ved testikelvridning er opstået efter et mindre slag mod pungen, hvorfor det er vigtigt at understrege, at et forudgående slag mod pungen ikke udelukker, at der er tale om testikelvridning. Endelig skal det nævnes, at testikelvridning kan opstå i testikler, der endnu ikke er faldet på plads i pungen.

Hvordan behandles testikelvridning?

Behandlingen er en operation, der skal foretages hurtigt muligt og helst inden seks timer efter, at smerterne er startet. Ved operationen ophæves den vridning, der har afklemt blodkarrene og den svigtende tilførsel af blod til testiklerne genoprettes. For at undgå en ny testikelvridning skal testiklen enten anbringes udenfor den inderste hinde, eller denne hinde skal forsnævres, så der ikke er plads til en ny vridning, eller testiklen skal sys fast til indersiden af pungen. Metoden afhænger af den enkelte kirurg. Endvidere plejer man at udføre den samme operation på den raske testikel for at undgå senere vridning. I de tilfælde, hvor blodforsyningen har været afbrudt i for lang tid, kan det være nødvendigt af fjerne testiklen. Der er en lille risiko for, at forplantningsevnen nedsættees efter testikelvridning.

Annonce (læs videre nedenfor)

Læs mere om mænds kønsorganer

Sidst opdateret: 19.08.2014

Seneste brevkassesvar om Mænd

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce