Kræft i tyktarmen

Hvad er kræft i tyktarm og endetarm?

Denne kræftform opstår som resultat af forandringer i tarmens slimhinde. Sygdommen kan behandles med operation, så man bliver helbredt.

Sygdommen kan opstå livet igennem men er sjælden før 40 års-alderen. Der har i de sidste årtier været cirka 3.000 nye tilfælde om året i Danmark.

Hvordan får man kræft i tyktarm og endetarm?

Hyppigheden af kræft i tyktarmen og endetarmen hænger blandt andet sammen med kost og miljøfaktorer. Vores viden herom er dog stadig ufuldstændig.

Man mener i dag, at en kost uden fibre og med højt fedtindhold fremmer udvikling af kræft i tarmsystemet. Fibre fra frugt og grøntsager yder måske den bedste beskyttelse. Langvarig brug af acetylsalicylsyre og visse former for gigtmedicin beskytter måske også.

Foruden kosten er der en række lidelser, som kan øge risikoen for udvikling af kræft i tyktarm og endetarm. Det er for eksempel tarmpolypper og kronisk tyktarmsbetændelse. Endelig er der en familiær tilbøjelighed til udvikling af tyktarmskræft.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan føles sygdommen?

Symptomerne ved tyktarmskræft kan være svage og snigende. Man kan være træt og mangle appetit med vægttab til følge. Ellers er ændringer i afføringsmønstret det mest karakteristiske. Nogle får forstoppelse, andre løs mave og atter andre vekslende afføring. Enkelte får tarmslyng.

Jo højere oppe i tyktarmen forandringerne sidder, desto svagere er fornemmelserne. Trykkende smerter og måske en følelig knude til højre i maven kan være starten. Afføringen er da sjældnere påvirket, men der kan være træthed og kronisk blodmangel på grund af blødning fra svulsten.

Sidder svulsten længere nede i tarmen, er afføringssymptomer mere hyppige. Afgang af blod og slim er typisk, smerterne er nærmest kolikagtige og lindres, når der er afgang af luft og afføring.

Hvis svulsten sidder helt nede i endetarmen, er blødning fra tarmen det hyppigste symptom. Øget og smertefuld trang til afføring er også almindeligt. Blod og slimafgang fra tarmen ses i forbindelse med afføring.

I en del tilfælde optræder der samtidig hæmorider. Det kan forlede dig til at tro, at det er dem alene, der er skyld i symptomerne.

Hvordan stiller lægen diagnosen 'kræft i tyktarm og endetarm'?

  • Ved mistanke om kræft i tyktarmen vil lægen både føle efter i endetarmen og kigge op i tyktarmen.

  • Den bedste undersøgelse er i dag koloskopi/sigmoideoskopi . Det er en kikkertundersøgelse af tarmen, hvor man samtidigt kan tage vævsprøver (biopsi).
Annonce (læs videre nedenfor)

Gode råd

Hvis du i blot 14 dage har haft symptomer med afgang af slim eller blod på afføringen eller har bemærket andre ændringer i din afføring i samme tidsrum, bør du kontakte din læge. Er du over 40 år, er det ligefrem nødvendigt.

Hvordan behandles kræft i tyktarm og endetarm?

Den vigtigste behandling er operation, hvor man fjerner kræftknuden. Hvilken teknik, der anvendes ved operationen, afhænger blandt andet af svulstens størrelse, og hvor den er placeret.

I de fleste tilfælde kan man nøjes med at fjerne det syge stykke tarm og sy tarmenderne sammen. I andre tilfælde er det en bedre løsning, i hvert fald midlertidigt, at føre tyktarmen gennem bugvæggen ud på maven i det, man kalder en kolostomi .

Sidder svulsten lavt i endetarmen, vil det som regel være nødvendigt at fjerne denne, lukke endetarmsåbningen og føre tyktarmen gennem bugvæggen som en kolostomi .

Udsigt for fremtiden

To ud af tre kommer heldigvis så tidligt, at svulsten kan fjernes helt, samtidig med at sygdommen ikke har nået at brede sig til andre organer som for eksempel leveren. Har sygdommen bredt sig til leveren, kan mange stadig opereres med godt resultat. Nogle patienter har gavn af kemoterapi efter operationen.

For mange er tanken om kolostomi afskrækkende. Heldigvis er teknikken i dag så god og poserne så effektive, at de fleste ret hurtigt lærer at leve med det og en del behøver ikke pose, men kan nøjes med et ”plaster”. Mange har i øvrigt gavn af tilknytning til eller medlemskab af Stomiforeningen COPA.

Links

Læs mere om stomi.

Du kan læse mere om kræft i tyktarmen på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Læs mere om KRÆFT

Sidst opdateret: 01.10.2009