Vinterdepression er kendetegnet ved, at tilstanden starter i efterårsmånederne og slutter i foråret. I vinterperioden bliver de pågældende mennesker først og fremmest energiløse, men også noget triste. De får en øget appetit med trang til søde sager, og søvnen øges.
Vinterdepression kan kendes fra almindelig tristhed dels ud fra symptomerne, dels fordi der er et karakteristisk mønster, som gentager sig år efter år. Det er meget almindeligt, at man først opdager mønstret, efter at det har gentaget sig i adskillige år.
I Danmark lider cirka fem procent af befolkningen af vinterdepression.
Der er en stor overvægt af kvinder, idet cirka 75 procent af patienterne er kvinder.
Længere sydpå forekommer vinterdepression med mindre hyppighed, og omkring Middelhavet kendes denne tilstand faktisk ikke.
Faldende lysmængde og faldende temperatur synes at være den umiddelbare årsag til udløsningen af vinterdepressionen.
De biologiske ændringer i hjernen, der medfører den vinterdepressive tilstand, er ikke kendte.
Meget sandsynligt er signalstoffet serotonin inddraget i mekanismen. Dette bygger man på, at antidepressiv medicin (SSRI præparater) , der øger serotoninmængden i hjernen, kan bedre den vinterdepressive tilstand. Fjerner man aminosyren tryptofan, der er en byggesten til serotonin, fra kosten, vil en helbredt vinterdepressiv patient igen blive deprimeret. Tryptofan findes i proteinrig kost som for eksempel kød og bønner. Man kan dog ikke behandle depressioner med tryptofantilskud alene.
Den primære behandling af vinterdepression er lysterapi . Ved denne behandling skal en person med vinterdepression sidde foran en lampe, der udsender et særligt stærkt hvidt lys, et bestemt antal timer per dag i to uger. Er der ikke effekt af behandlingen i løbet af den periode, vil der næppe være effekt af behandlingen.
Lysstyrken er bestemmende for, hvor længe personen dagligt skal sidde foran lampen. Ved 10.000 lux, som er det almindeligt brugte, skal man sidde foran lyset i cirka en halv time hver morgen.
Der foreligger ikke undersøgelser om, hvordan man skal tage lysterapi for at hindre at vinterdepressionen starter. Det har sandsynligvis en helbredende og forebyggende effekt at gå ude i vinterhalvåret, når det er lyst i vejret. En enkelt undersøgelse tyder på dette.
Vinterdepression helbredes primært ved lysterapi. Der er ingen evidens for, at psykologsamtaler virker.
Sidst opdateret: 02.11.2017