Annonce

Hvad kan der være galt med min far?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor

Jeg har en far, som bliver mere og mere svag. For cirka 3/4 år siden kunne han stadig passe sit erhverv (fisker), men han bliver mere og mere svag. I dag er han nede på kun at kunne gå cirka 50 meter, inden han er tæt på at besvime og må sætte sig ned et stykke tid og samle kræfter.

Han har gået til en masse undersøgelser det sidste 1,5 år, og det eneste, som jeg har hørt, han fortæller, er, at de har målt, at hans blodtryk falder drastisk ved belastning, og hans ene hjertedel pumper hurtigt (han har gået et døgn med en måler på brystkassen).

Han går jævnligt til undersøgelse, og der bliver prøvet med medicin først en halv pille af en ting for derefter en hel pille af en anden ting, men der sker ingen bedring.

Hvad kan der være galt med min far? Hvad gør jeg/ vi pårørende? Er der mulighed for, at han kan blive tilset af andre læger – eventuelt på et privat hospital?

Med venlig hilsen
En spørger

Svar:

Kære spørger

Tak for din mail. Din far lyder jo som én, der ikke piver - det er hvert fald min erfaring med fiskere :)

Det er vigtigt, at din far får foretaget et EKG og en ultralydsscanning af hjertet. Jeg tænker, at han enten har hurtig puls på grund af forkammerflimmer, og at det er det, han mærker. Forkammerflimmer (kaldes også atrieflimren) er en rytmeforstyrrelse i hjertets elektriske system og en af de mest almindelige hjertesygdomme.

Din far kan også have nedsat pumpefunktion - det man kalder hjertesvigt, hvor hjertets evne til at pumpe blodet ud i kroppen er svækket. Det er en alvorlig tilstand, som kræver behandling med medicin.

Man kan kun blive henvist til et privat hospital, hvis man har en sundhedsforsikring, eller hvis det offentlige sundhedsvæsen ikke kan tilbyde undersøgelser og behandling inden for nogle fastsatte rammer. I hovedtræk gælder det, at man har ret til at få undersøgt, hvad man fejler inden for 30 dage. Ved visse livstruende hjertesygdomme har man ret at komme hurtigere til. Du kan læse mere om dette her: Frit Sygehusvalg

Venlig hilsen
Morten Schou, speciallæge i kardiologi og overlæge.

Sidst opdateret: 06.11.2017
Annonce