Annonce

Må jeg dyrke motion, selvom jeg har ekstrasystoler?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor

Jeg er en mand i slutningen af 20'erne, der i de senere år, har oplevet ekstrasystoler i stigende grad - altså mere ofte, end jeg normalt gjorde. Både når min krop var i ro, og når jeg var fysisk aktiv, for eksempel ved løb eller cykel - specielt sidstnævnte gjorde mig urolig.

Efter snak med en læge og undersøgelse hos en hjertespecialist har jeg ikke anset det for farligt. Men så fik jeg pludselig flere end normalt og oplevede også at få dem "i løb", altså hvor de kommer flere gange lige efter hinanden. Det var ganske ubehageligt, og jeg søgte derfor læge.

Min læge sendte mig til blodprøver og EKG. Blodprøverne var normale. EKG'et var normalt, men man kunne slå fast, at jeg har "sinusarytmi", som skulle være, at mit hjerte slår uregelmæssigt, når jeg trækker vejret ind og ud. Og altså skulle kunne forklare om ikke alle, så nogle af de ekstrasystoler jeg har oplevet.

I EKG'et målte de også min QTC-værdi, som lå på 415. Fik at vide at under 450 er normalen, men ellers ikke hvad det betyder.

Min læge fortalte mig, at sinusartymi er ganske ufarligt og uden betydning, hvilket naturligvis beroligede mig. Jeg oplever dog stadig, at det er ubehageligt, når ekstrasystolerne kommer ved fysisk aktivitet, selvom jeg ikke oplever anden ubehag som f.eks. svimmelhed.

Derfor lyder mit spørgsmål på, om du ville kunne fortælle mig, hvorvidt jeg bør være bekymret for at dyrke motion og presse mig selv fysisk, når disse "dobbelt slag" opstår samtidig?

I EKG'et målte de også min QTC, men hvad er det, og har det en direkte forbindelse til sinusartymi?

Hænger de "dobbeltslag", jeg oplever, også direkte sammen med sinusartymi?

Ligeledes kan du uddybe "sinusarytmi" og hvad det er?

På forhånd mange tak!

Med venlig hilsen
En spørger

Svar:

Kære spørger

Sinusarytmi er godartet og helt ufarligt.

Betegnelsen Sinusarytmi dækker over, at der opstår en forstyrrelse (arytmi) i den elektriske impuls, der kommer fra en såkaldt sinusknude i hjertet.

Sinusknuden er en lille samling af specialiserede muskelceller i hjertet - en slags medfødt pacemaker - der styrer de elektriske impulser, som får hjertet til at trække sig sammen og pumpe blod ud i kroppen. Hvis der opstår en forstyrrelse i disse impulser, kan man opleve det, der kaldes ekstra slag eller ekstrasystoler. Egentlig er der ikke tale om et ekstra slag, men om at hjerteslaget komme for tidligt i hjerterytmen. Sker det, vil hjertet ikke nå, at være fyldt op med blod. Det betyder, at hjertet vil være godt fyldt op ved det næste hjerteslag, som så vil være kraftigere end normalt. Det er dette hjerteslag, som kan føles som ekstra slag.

Så ja – de dobbeltslag, du oplever, hænger direkte sammen med den sinusarytmi.

Sinusarytmi er normalt hos mange og regnes ikke for at være en sygdom. Nogle mærker det, og andre gør ikke. Mange idrætsudøvere lytter til deres krop og mærker derfor sinusarytmi mere end ikke trænede, men der er ingen problemer i at træne. Du kan dyrke alt den motion du vil.

QTc beskriver et interval i de elektriske udslag, som opstår i forbindelse med et hjerteslag i system. Man kan se disse elektriske udslag som en række takker i en EKG-måling.

Vedrørende QTc så det helt normalt hos dig, så der er ingen grund til bekymring. Hos nogle få ser man det, der kaldes QT-syndrom, hvor afstanden mellem nogle af takkerne i EKG-målingen er for lang. Denne type hjerterytmeforstyrrelse er meget alvorlig, og derfor har været vigtigt at udelukke den i forbindelse med udredningen af dig.

Venlig hilsen
Morten Schou, speciallæge i kardiologi og overlæge.

Sidst opdateret: 06.11.2017




Annonce