Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Tænder og mund

Derfor skal du børste din tunge

Du ved, at du skal børste tænderne to gange om dagen og gerne bruge tandtråd, men ved du hvorfor, du skal huske at børste din tunge?

Offentliggjort: 12. September 2017

Du ved, at du skal børste tænderne to gange om dagen og gerne bruge tandtråd, men ved du hvorfor, du skal huske at børste din tunge?

Har du nogensinde kigget på den ru side bag på en tandbørste og overvejet, hvad den mon skal bruges til? Den er til at børste tungen, og det er faktisk en vigtig del af at have en god mundhygiejne.

Den vigtigste grund til at man skal børste sin tunge, er for at modvirke dårlig ånde og for at få en generel fornemmelse af at have en ren mund, forklarer specialtandlæge, Henning Lehmann Bastian.

Læs også: Dårlig ånde

  • Hovedårsagen til at man får dårlig ånde, kan ofte findes i manglende børstning af tungen. Hos nogle mennesker har tungens overside mange furer, hvor madrester og bakterier sætter sig. Det gør, at man får en dårlig smag i munden og dårlig ånde, som man ellers kan undgå ved at rense tungen ved børstning, siger Lehmann Bastian.

Det er ganske normalt at have bakterier i munden, men de kan dog producere ildelugtende gasarter, hvis ophobningen af bakterier og madrester sidder for længe. Derfor skal man rense tungen regelmæssigt.

Det kan ofte ses på tungen, hvis bakteriekolonierne er blevet for store, da det danner en hvidgullig belægning. Hvis man børster sin tunge grundigt, hjælper det med at holde mundens bakteriebestand under kontrol.

Giver bedre mundhygiejne

Hvis du ikke børster din tunge, kan det have flere negative konsekvenser, blandt andet vil man have lettere ved at få svamp og andre infektioner i den, siger Lehmann Bastian og tilføjer:

  • Dog har en manglende børstning af tungen ikke nogen effekt på, om man oftere får huller i tænderne.

Læs også: Hjælp til at holde munden ren

Sådan børster du tungen

Tungeskraber: Lehmann Bastian anbefaler, at man anskaffer sig en såkaldt tungeskraber, eller benytter sig af en blød tandbørste til at børste tungen.

Kom langt tilbage på tungen: Når du børster tungen, skal du forsøge at komme langt tilbage, da den største koncentration af bakterier sidder bagerst, hvor de ikke bliver forstyrret så ofte. Ræk derfor tungen ud, så du kan nå så meget af den som muligt, så du med lette strøg kan børste farvede belægninger væk.

Mundskyl: Lehmann Bastian forklarer, at det for nogle mennesker ikke er nok at børste tungen for at komme den dårlige ånde til livs:

  • Hvis man har meget dybe kløfter i tungen, kan det være svært at rengøre den og fjerne den dårlige ånde. Hvis det er tilfældet, kan man få 1% brintoverilte på apoteket, som blandes op med vand, og som kan opløse affaldsprodukterne i tungens furer.

Få flere nyheder om sundhed her


Kilde: Specialtandlæge Henning Lehmann Bastian og Netdoktors side: Hjælp til at holde munden ren.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons