Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Tænder og mund

Revner i tænderne kan give isninger

Mange patienter, som oplever en pludselig jagende smerte i en tand, kan være udsat for en revne i en tand også kaldet en infraktion.

Opdateret: 2. Juni 2017

Revner i tænderne kan give isninger

Mange patienter, som oplever en pludselig jagende smerte i en tand, kan være udsat for en revne i en tand kaldet en infraktion. Selv en simpel tygning af en kerne i et stykke brød kan udløse voldsomme smerter. Patienten oplever så kraftig smerte, at de ophører med at spise videre af frygt for nye isninger og smertejag. De fleste gange er der tale om ømme tandhalse eller almindelig isning, som hurtigt forsvinder igen. Men hvis det fortsætter, kan årsagen være, at der er kommet en revne i en tand og så er der tale om et ufuldstændigt brud, som går ned i emalje og tandben i varierende dybde.

Hvordan stiller tandlægen diagnosen?

De små revner, som kan opstå i en tand, kaldes infraktioner og kan være særdeles vanskelige for både patient og tandlæge at lokalisere og behandle. Med tiden bliver revnen misfarvet og lettere at se, men i starten kan det være en større detektivopgave for både tandlæge og patient at få lokaliseret den skyldige tand og derefter finde revnen.

Mange patienter kan ikke afgøre, om smerten kommer fra overkæben eller underkæben. Behandlingen vil i starten omfatte en plastfyldning i tanden. Hvis smerterne fortsætter, kan det skyldes, at tandens nerve er beskadiget, og man må da rodbehandle tanden og efter nogen tid forsyne den med en kunstig krone. I sjældne tilfælde kan revnen være så gennemgribende, at den også omfatter roddelen, og tanden må da trækkes ud. Efter nogen tid kan man så få en ny tand ved hjælp af et implantat eller en bro.

Hvem rammer det hyppigst?

Revner i tænderne opstår typisk hos personer i 40-60 års alderen, og de optræder lige hyppigt blandt mænd og kvinder. Omkring 10 procent i denne aldersgruppe vil opleve disse pludselige jag eller gentagne jag og isninger, som er forårsaget af en revne i tanden.De små overfladiske revner, der ses i emaljen i næsten alle voksentænder, volder sjældent problemer, men når revnen går dybere ind i tandbenet, så opstår problemerne.

Hvad er symptomerne?

De første tegn er næsten altid smertejag, når der tygges noget hårdt, sejt eller koldt. Udefra kan tandlægen sjældent se, hvor dyb revnen er. Kun en udboring kan give svar på, hvor alvorligt det er. En ubetydelig revne kan vise sig at kræve en omfattende behandling. Ud fra en amerikansk undersøgelse kan det anslås, at 200.000 danskere hvert år har isninger/smerter i tænderne på grund af revnedannelse.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons