Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Blodprøver

Basisk fosfatase

Basisk fosfatase er et enzym, der findes i særlig høj koncentration i lever, knogle, tarm, nyre og placenta. Bliv klogere på basisk fosfatase lige her.

Opdateret: 23. Januar 2019

P-Basisk fosfatase: Hvad betyder P’et?

P står for plasma. Plasma er dem del af blodet der er tilbage, når man har filtreret blodplader samt røde- og hvide blodlegemer fra. Det er i plasmaet, basisk fosfatase findes og måles fra.

Hvad er basisk fosfatase?

Basisk fosfatase (eller basisk phosphatase) er et enzym, der findes i særlig høj koncentration i lever, knogle, tarm, nyre og placenta.

Det er altså et enzym der har betydning for både knoglerne og leveren og indgår i de såkaldte levertal, som er blodprøver, der undersøger leverens funktion eller sygdomme.

Hvorfor undersøges basisk fosfatase?

Basisk fosfatase undersøges ved mistanke om galdevejsobstruktion (fx galdesten eller cancer), mistanke om knoglesygdomme med knoglenydannelse og ved leverlidelser.

Hvad er normale tal for basisk fosfatase?

Voksne over 18 år: 35- 105 U/L

Børn og unge i vækst vil have betydeligt højere niveauer end voksne, da basisk fosfatase har betydning for knogleopbygningen. Niveauet af basisk fosfatase stiger derfor når man vokser.

Gravide har højere niveauer fra omkring uge 20. Ved fødslen kan niveauet ligge på 110- 370 U/L og vil falde ugen efter fødslen.

Hvad betyder et forhøjet niveau af basisk fosfatase?

Derudover kan der være forhøjede værdier ved en lang række andre tilstande og sygdomme, blandt andet ved sygdomme i tarmen, såsom kræft i tarmen eller betændelsestilstande (fx ved morbus crohn eller colitis ulcerosa). Sygdommene vil altid blive udredt med andre blodprøver og undersøgelser.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.