Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Blodprøver

Thyroxin (T4)

Thyroxin (T4) er et stofskiftehormon, der medvirker til at regulere stofskiftet og produceres i skjoldbruskkirtlen.

Opdateret: 16. Januar 2019

P-thyroxin (T4): Hvad betyder P’et?

P står for plasma. Plasma er dem del af blodet der er tilbage, når man har filtreret blodplader samt røde- og hvide blodlegemer fra. Det er i plasmaet, thyroxin findes og måles fra.

Hvad er Thyroxin (T4)?

Thyroxin (T4) er et stofskiftehormon, der medvirker til at regulere stofskiftet. Hormonet produceres i skjoldbruskkirtlen (thyroidea), der stimuleres af Thyreotropin (TSH) fra hypofysen. Thyroxin ( T4) frigives til blodet, hvor størstedelen bindes til protein (TBG) og kun en lille fraktion er frit og udgør det aktive hormon.

T4 henfører til, at hormonet indeholder fire jod molekyler. Hormonet er altså afhængig af, at der bliver tilført jod via kosten.

Hvorfor undersøges thyroxin (T4)?

Thyroxin (T4) undersøges ved kontrol af stofskiftesygdom eller ved mistanke om en stofskiftesygdom, specielt hvis thyrotropin (TSH) har vist sig at være for høj eller for lav.

Der måles på det frie thyroxin (T4), dvs den mængde der ikke er proteinbundet. Bestemmelse af total thyroxin (T4) benyttes ikke længere.

Desuden undersøges alle nyfødte for hormonet, da T4 sammen med T3 er vigtigt for en normal udvikling af hjernen. Et for lavt niveau af hormonet i barndommen kan føre til dværgvækst og mental retardering.

Hvad er normale tal for thyroxin (T4)?

Voksne over 18 år:

  • T4 (total): 60 – 140 nmol/l
  • T4 (frit): 9,1 - 23,8 pmol/L

Intervallerne kan variere afhængigt af lokale analysemetoder i laboratoriet, hvor blodprøven er blevet analyseret. Man kan derfor støde på andre grænseværdier end intervallerne herover.

Hvad betyder et for lavt niveau af frit thyroxin (T4)?

  • Ved et for lavt stofskifte(hypothyroidisme/myksødem)
  • Langvarig underernæring, for eksempel ved anoreksi
  • Kan ses ved nyresygdom, levercirrose og stress-situationer. Dvs et lavt niveau af T4 er ikke altid ensbetydende med stofskiftesygdom.

Hvad betyder et forhøjet niveau af frit thyroxin (T4)?

Ved et for højt stofskifte (hyperthyroidisme). Man kan dog også have normale niveauer ved forhøjet stofskifte.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.