Børnesår er nogle smitsomme sår, der som regel ses i ansigtet, i hårbunden og på hænderne. De er kraftigt kløende. Det starter med en lille rød plet, som bliver til en væskefyldt blære. Når blæren brister dannes en gulbrun, tyk skorpe. Børnesår skyldes bakterier og kræver behandling.
Følg spørgsmålene nedenfor og få indblik i, hvilke spørgsmål vagtlægen typisk vil stille, når du ringer.
Vagtlægen spørger altid om navnet og CPR-nummeret på den person, som henvendelsen drejer sig om.
Sidder sårene ved munden, kan det være forkølelsessår (herpes). Ved tilfælde af børnesår kan sårene sidde over hele kroppen, og der vil ofte være mange betændte sår, for det smitter meget.
Startede sårene med kløe og små blærer? Så er det måske forkølelsessår (herpes). Børnesår stater med sår, hvor der efterfølgende kommer betændelse.
Nej: Man kan godt have en overfladisk betændelse uden at have feber.
Nej: Børnesår er en bakterie-betændelse. Man kan godt få det igen, hvis man bliver smittet.
Nej: Pas på, at andre ikke bliver smittet.Vær meget omhyggelig med håndvask, og brug evt. håndsprit.
Børnesår skyldes bakterier (streptokokker eller stafylokokker), som inficerer huden gennem for eksempel en lille rift. Varme og fugt giver bakterierne de bedste levevilkår.
Når barnet klør i sårene, overføres bakterierne til barnets hånd og derfra til andre steder på barnets krop eller til andre børn. Af og til smittes også voksne, men sygdommen rammer oftest børn.
Børnesår kan behandles med antibiotika . Man kan enten behandle lokalt med en creme ved milde tilfælde eller med tabletter ved mere alvorlige og udbredte tilfælde.
Vask barnet med klorhexidinholdig sæbe, og smør derefter begyndende børnesår samt næseindgangen med klorhexidincreme. Både sæben og cremen kan købes i håndkøb.
Skift tøj og sengetøj hver dag, mens barnet har børnesår.
Hold barnet hjemme fra skole, børnehave eller vuggestue for ikke at smitte andre.
Herpes starter ofte med kløe og små blærer.Ved børnesår er skorperne tykkere og mere gulbrune.
Det er vigtigt at holde øje med, om der kommer feber i forbindelse med sygdomme. Hvis der gør det, kan det være tegn på, at der er en mere alvorlig betændelse i sårene.
![]() |
|
![]() |
|
Original tekst af Troels Bové, speciallæge i almen medicin og Christel Nellemann, projektkoordinator
Sidst opdateret: 17.02.2014