Mange danskere tager i dag et eller flere kosttilskud. Det er en god idé at rådføre sig med en ekspert, inden man begynder på et kosttilskud, særligt hvis man tager anden medicin eller lider af en sygdom. Ellers kan det have store konsekvenser.
Det er efterhånden muligt at købe kosttilskud alle steder, både i fysiske butikker og online. Det gør, at stadig flere tager kosttilskud. En undersøgelse fra Hjerteforeningen viser, at syv ud af ti hjertepatienter tager mindst en form for kosttilskud. Men det er vigtigt at være opmærksom på, hvilke stoffer der findes i det tilskud, du tager. Det er derfor godt at undersøge, om det kosttilskud du køber, er fra en pålidelig producent.
Læs også: Har vi brug for kosttilskud?
Hvad er kosttilskud?
Et kosttilskud har til formål at supplere ens normale kost med en koncentreret dosis af vitaminer, mineraler, plantestoffer eller fedtsyrer. Det er derfor en kilde til næringsstoffer eller andre stoffer, der kan have en fysiologisk eller ernæringsmæssig virkning i kroppen. Man kan være fristet til at se dem som “naturens egne tilskud”, og derfor som kosttilskud, der ikke kan give nogle bivirkninger, men det er ikke korrekt. Når et kosttilskud kan have farmakologiske og medicinske effekter, så er der også en potentiel risiko for uønskede virkninger.
Læs også: Hvad er et kosttilskud?
Snak med en ekspert inden brug
Tager du medicin mod en sygdom, er det særligt vigtigt at tale med eksperter, inden du begynder at tage et nyt kosttilskud. Det kan nemlig påvirke medicinens virkning i kroppen og øge risikoen for alvorlige bivirkninger. Det kan ske, at et kosttilskud påvirker den receptpligtige medicin, så det enten virker stærkere eller svagere end forventet. Ved sværere sygdomme kan konsekvensen i begge situationer være alvorlig. Det er derfor en god ide at spørge til råds på apoteket, hos din egen læge eller bruge apotekernes app eller Lægemiddelstyrelsens hjemmeside, hvis du overvejer at tage et nyt kosttilskud. Der kan du blive klogere på, om det givne kosttilskud kan påvirke din medicins virkning.
Gode råd om kosttilskud
Opfat et kosttilskud som et medicinsk aktivt præparat med potentielle effekter, men også mulige bivirkninger og interaktioner.
"Mere" betyder ikke "bedre". Overhold den anbefalede dosering, medmindre lægen har angivet noget andet (for eksempel høje doser fiskeolie mod leddegigt).
Vær forsigtig med kosttilskud, når du tager receptmedicin. Spørg altid lægen til råds, hvis du får blodfortyndende medicin.
Skal du opereres? Så stop generelt med at tage kosttilskud 1-2 uger før indgrebet, bortset fra almindelige vitaminpiller.
Vær altid forsigtig med at købe kosttilskud over internettet, via homeparties eller andet, for du har ingen reel sikkerhed for præparatets indhold og renhed.
Gravide og ammende bør som hovedregel ikke benytte kosttilskud, bortset fra de sædvanligt anbefalede tilskud af folinsyre, jern og multivitamin.
Børn bør som hovedregel ikke anvende kosttilskud, bortset fra almindelige vitaminpiller i børnedosering.
Kilder: Hjerteforeningen, Netdoktors egen artikel: Hvad er et kosttilskud?