Otoskopi er en undersøgelse af øregangen og trommehinden. Da trommehinden, som adskiller øregangen og mellemøret, er halvgennemsigtig, giver otoskopi desuden et indtryk af forholdene i mellemøret.
Undersøgelsen foretages med et otoskop. Otoskopet findes i flere forskellige udformninger. Det almindelige otoskop består af et håndtag, der indeholder et batteri og et hoved, der indeholder en lyskilde og et forstørrelsesglas. På hovedet monterer man en øretragt af varierende størrelse, afhængig af øregangens størrelse.
Otoskopet kan udbygges ved at forbinde en lille gummibold til hovedet. Hvis tragten slutter tæt i øregangen, er det herved muligt at undersøge trommehindens bevægelighed ved at ændre trykket i øregangen.
Begge disse undersøgelser er monokulære (det vil sige, at de udføres med ét øje). Ved at anvende et otomikroskop (øremikroskop) får man et meget mere detaljeret billede af øret. Der anvendes forstørrelse op til 40 gange. Denne undersøgelse er binokulær (med to øjne) og giver dermed dybdesyn. Da otomikroskopet er monteret på et stativ, giver undersøgelsen samtidig mulighed for at anvende begge hænder i forbindelse med øreoperationer.
De mest almindelige årsager til at få foretaget otoskopi er øresmerter og nedsat hørelse. Øresmerter skyldes oftest mellemørebetændelse, men kan også skyldes betændelse i huden i øregangen.
Børn får meget hyppigere mellemørebetændelse end voksne, mens øregangsbetændelse rammer både voksne og børn. Hos børn er væske i mellemøret en almindelig årsag til nedsat hørelse.
Ørevokspropper er en anden almindelig årsag til hørenedsættelse hos både børn og voksne.
Otoskopi er en smertefri undersøgelse, hvis den foretages korrekt. Da øregangen er krum, trækker lægen øret udad, bagud og opad for at rette den ud og give oversigt over både øregang og trommehinde.
Der anvendes stor forstørrelse ved otomikroskopi. Det er derfor nødvendigt, at hovedet holdes helt i ro under undersøgelsen. Otomikroskopi foretages derfor oftest med patienten i liggende stilling.
Lægen kan diagnosticere og eventuelt behandle en række forskellige tilstande og sygdomme i øregang og mellemøre.
Ørevoks, som kan aflukke øregangen mere eller mindre
Fremmedlegemer i øret, ses næsten kun hos mindre børn
Øregangsbetændelse. Huden i øregangen kan være inficeret med bakterier eller svampe, for eksempel efter badning i urent vand (swimmingpools) på feriedestinationer.
Trommehindebetændelse, oftest med blærer, ses ikke sjældent i forbindelse med forkølelse
Permanent hul i trommehinden ses efter kronisk mellemørebetændelse og behandling med trommehindedræn
Mellemørebetændelse forårsaget af virus og bakterier
Undertryk i mellemøret som følge af forkølelse
Væske i mellemøret
Sidst opdateret: 22.05.2015