Annonce

Hvorfor skal jeg have afføring under løbeturen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en meget ivrig løber, men jeg har i de senere år døjet med, at når jeg har løbet cirka en kilometer, skal jeg af med afføringen. Jeg løber som regel 8-10 kilometer og kommer ofte ud for at skulle af med yderligere afføring op til to gange mere efter den første gang. Afføringen har en konsistens som "kartoffelmos". Jeg har været på toilettet, inden jeg starter min løbetur.

Jeg håber, I kan hjælpe mig med et godt råd, da det er enormt træls, og det gør det svært for mig at deltage i større løb.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Motion er absolut nødvendigt for det moderne menneske, men det er selvfølgelig meget generende at skulle af med afføring under en løbetur, eller som golfspiller straks at skulle ind i skoven, allerede efter de første par sving.

Er man sammen med andre, vil mange opleve det som pinligt.

Når det sker, er det, fordi tyktarmen indeholder for meget afføring. De fysiske anstrengelser vil sætte peristaltikken, det vil sige tarmbevægelserne, i gang, og selv om man har været på toilettet forinden, vil det resultere i nye afføringer. Der foreligger således en særlig form for forstoppelse, kaldet den skjulte forstoppelse, hvor der i modsætning til den kroniske forstoppelse ofte er afføring hver dag. Ofte vil der i dagligdagen være tendens til oppustethed og lidt ondt i maven af og til. Den skjulte forstoppelse ligger således også bagved mange tilfælde af irritabel tyktarm. Tilstanden kan påvises ved en undersøgelse af passagetiden. Efter industrialiseringen er tarmfunktionen gået hen og blevet hæmmet i mange tilfælde.

Hvis man vil undgå at få afføring under løbeturen eller anden fysisk udfoldelse, er det en god idé at rense tarmen ud for det meste afføring med for eksempel Movicol (håndkøb), tre breve om dagen, to dage i træk.

Så skal man tjekke sin kost med henblik på fremtiden. Det gælder her om at indtage mange grove spiser; fuldkorn, grøntsager, rodfrugter, frugt, lidt kød, fisk og fjerkræ. Det vil sjældent være nødvendigt at give peristaltik-fremmende medicin, og da eventuelt kun i en kortere periode.

Når man er kommet den skjulte forstoppelse til livs, vil man ikke mere få trang til afføring under løbeturen, og så kan man deltage i sociale løb med andre. God tur.

Med venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med. et ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme  

Sidst opdateret: 03.06.2015
Annonce