Annonce

Har jeg et alkohol-problem?

Spørgsmål

Hej. Jeg er en pige på 22 år. Jeg føler bestemt ikke jeg har det optimalt.

Det startede med jeg havde et job som telefonsælger, som jeg, for at kunne holde jobbet ud, drak mig fuld til - hver dag, og mens jeg var på job.

Det fortsatte så, da jeg skulle på min videregående uddannelse. Ellers følte jeg ikke, at jeg kunne holde hverdagen ud (jeg føler ikke jeg kan finde nogen gejst, motivation el. lign. til noget som helst.) Jeg ved ikke hvad jeg vil med mit liv, eller hvad jeg brænder for.

Jeg kan tit finde på at drikke mig fuld alene - for at blive i bedre humør.. Jeg er MEGET sårbar og der skal intet til før jeg bliver ked af det/rørt over noget.!

Jeg ved ikke hvordan jeg skal kunne klare hverdagen uden alkohol. Når jeg drikker, får jeg overskud, - og er lidt ligesom den person jeg gerne vil være (glad og fuld af overskud). Det gør bare, at jeg bliver træt og er nødt til at sove 1-2 timer når jeg kommer hjem fra skole. Jeg får ikke lavet mine lektier, og det har igen noget at gøre med, at jeg ikke kan finde min motivation nogle steder, til noget som helst.. Jeg er ikke intellegent, jeg gik ud med et snit på 4,3 på gymnasiet, og jeg ved ærligt talt rigtig lidt om ingenting.....

Jeg har lyst til ikke at være her mere også alligevel ikke... Jeg elsker at gå i byen og at få opmærksomhed, for jeg ved jeg er en flot pige og går meget op i mit udseende og håber på det modsatte køn lægger mærke til mig.. Som sagt, kan jeg finde på at drikke mig fuld når jeg er alene, for at glemme mine følelser.. - Men så får jeg rigtig grimme tanker. Jeg får lyst til at gøre noget sindssygt... Jeg føler ikke jeg kan være i mig selv - jeg har lyst til at skrige, at skrige så meget jeg har i mig....

Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre. Jeg ved virkelig ikke hvad jeg skal gøre.... Ligenu kan jeg ikke se andre løsninger, end at drikke nok til at kunne føle mig glad og overskuelig. Jeg har et problem, og jeg har brug for hjælp.

- Med venlig hilsen Mig...

Pige/kvinde, 22 år, 162 cm, 75 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger.

Tak for din mail, i hvilken du fortæller om dit alkoholoverforbrug som startede i forbindelse med at du havde et job, som du ikke kunne holde ud.

Selvom du stoppede på jobbet, så fortsatte du med at drikke for meget. Og nu er det ligesom om du drikker for at kunne holde dit liv ud og du ved ikke rigtigt, hvad du vil i tilværelsen. Men jeg kan forstå, at du under alle omstændigheder vil have det anderledes og bedre. Du erkender, at du har et problem, men kan ikke se andre løsninger end at drikke for meget.

Jeg tror, at du forveksler løsning med problem: du ser alkohol som løsning, men jeg tror, at det er selve problemets kerne. Når man drikker for meget, så trykker det humøret, dvs man bliver trist og ked af det, mister overskud og energi og får svært ved at opretholde en dagligdag.

Så kan det godt ske, at det at drikke sig fuld og gå i byen indimellem opleves som en optur, men det ændrer jo ikke ved, at det meste af tiden, ja, så er det nedtur.

Så: du bliver nødt til at få behandlet dit alkoholoverforbrug. Kommunerne har forskellige behandlingstilbud. Flere steder i landet findes de såkaldte "lænke-ambulatorier" (det er godt nok et lidt "sjovt" navn) som du kan læse mere om her: http://laenken.dk/

Hvis det er nødvendigt med antabus, kan man ofte få det i lænken, og flere ambulatorier har også tilbagefaldsforebyggelsesbehandling, typisk som gruppeterapeutisk samtalebehandling. Alternativt kan du undersøge hvilke muligheder din kommune tilbyder.

Slutteligt vil jeg rose dig for, at du har erkendt, at alkohol fylder for meget i din tilværelse. Det er første skridt til at få gjort noget ved det. Held og lykke med den videre proces - for du bliver nødt til at komme i en proces gennem hvilken du rykker ud af den situation, du står i nu.

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 18.01.2018

Annonce