Annonce

Kan man få skoldkopper to gange?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Min dreng på 11 måneder har fået skoldkopper. Jeg spurgte min egen læge til råds, inden min dreng blev smittet med skoldkopper, og min læge svarede at jo yngre de er, jo mildere er skoldkopperne.

I ammestuen er der rigtig mange mødre, der fortæller, at deres læge har sagt, at man kan få skoldkopper to gange, hvis man får det, når man er under 1 år.

Jeg kan ikke læse nogle steder på nettet, at man kan få skoldkopper to gange. Passer det?

Venlig hilsen

En spørger

Dreng/mand, 1 år, 80 cm, 11 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej Spørger,

Skoldkopper skyldes en virus og er en af de mest smitsomme børnesygdomme. Første gang man har udbrud af sygdommen kaldes det skoldkopper og bryder symptomerne ud senere i livet kaldes det helvedesild. Helvedesild er derfor en reaktivering af det virus som man én gang har fået i kroppen som ligger i dvale. Teoretisk er det mulig at blive smittet to gange, men det er ekstremt sjældent. En anden forklaring på at man bliver ”smittet to gange” er at en af de to gange havde man ikke skoldkopper, men en anden sygdom.

Smitten sker via dråber, dvs. hoste og nys smitter. Men også indholdet fra de klassiske blærer man får på huden kan smitte. 2-3 dage før man ser udslættet smitter man og det er først når der er sår på alle blærer at man ikke længere smitter. Tiden fra smittet til udbrud af symptomer er ca. 1-3 uger.

Jo yngre man er jo mildere symptomer. Klassik er det kløende udslæt som sidder på kroppen og i ansigtet. Der kan være feber. Det er meget forskelligt hvor mange blærer man udvikler – nogle har kun få, mens andre har over hundrede. Behandlingen er at symptomlindre, dvs. man bruger kløestillende cremer.

Man kan vaccinere mod skoldkopper, men det er ikke en del af det danske børnevaccinationsprogram. Ca. 95% af alle voksne i Danmark har haft sygdommen. Bliver man gravid og ikke har haft sygdommen skal man give sin læge besked. Man vil da i nogle tilfælde vælge at vaccinere.

Venlig hilsen,

Ole Laursen-W.

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 09.02.2018

Annonce