Annonce

Blackouts - hvad der det?

Spørgsmål

Kære Netdoktor.

Jeg har oplevet blackouts på det sidste, som jeg ikke har kunne forklare. Det startede egentligt for ca. 5 år siden, hvor jeg besøgte nogen med min familie. Pludselig lukkede jeg øjnene; jeg kunne ikke bevæge mine muskler og min hjerne var gået helt i sort. Jeg tror anfaldet varede ved i et par sekunder.

Det næste øjeblik åbner jeg øjnene og kigger rundt: alle ser underligt på mig, og så finder jeg ud af, at jeg har bøvset meget højlydt. Jeg kunne intet huske, men var utrolig pinligt berørt og også bange, for kunne ikke forstå, hvad der var sket.

Det samme skete et lille halvt års tid efter, denne gang formåede jeg dog at holde bøvse-refleksen tilbage.

Et stykke tid efter... der må have gået et eller to år, og så fik jeg blackout igen. Denne gang var det to blackouts to relativ kort tid med nogle måneders mellemrum. Disse to blackouts skete da jeg var hjemme, så intet skete.

I dag (20. maj) fik jeg endnu et blackout imens jeg var ude og cykle, hvilket resulterede i, at jeg bragede direkte ind i en foranholdende cyklist, der holdte for rødt. Heldigvis kom hun ikke tilskade, men jeg fik slået min storetå ret slemt.

Nu er jeg blevet ret bange og bekymret. For det lader til, at disse anfald eller blackouts kommer hyppigere og hyppigere, og jeg er bekymret for at cykle/køre i bil, hvis nu det skulle gentage sig. Jeg har prøvet at finde årsager til, hvorfor det sker, men kunne ikke komme frem til en tilfredsstillende årsag. I min hverdag sørger jeg for at spise sundt, drikke rigeligt med vand, motionere, indtage vitaminpiller osv. Godt nok er jeg stresset pga. mit studie, men siden disse blackouts skete længe før mig overholdet skulle tænke på eksamener og andet studierelateret stress, kan jeg næsten helt udelukke denne årsag.

Tit oplever jeg pludselig svimmelhed. Situationen minder lidt om et blackout, hvor jeg ikke kan reagere på stimuli, næsten som om jeg er paralyseret i nogle sekunder.

Hvad kan årsagen være til mine symptomer?

Vh

En spørger

Pige/kvinde, 21 år, 160 cm, 60 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej spørger,

Tab af bevidsthed kan have mange årsager og groft inddeles i tre kategorier. Besvimelse forårsaget af øget aktivering af det autonome nervesystem f.eks. ved synet blod, smerte eller at man rejser sig for hurtigt op. Dette er den mest almindelig form og er selvbegrænsende. De to andre årsager er lidelse i hjerte eller hjerne.

Når man kontakter sin privat praktiserende læge med bevidsthedstab vil denne i første omgang, ud fra sygehistorier, vurdere hvilke undersøgelser der nærmere er behov for. I langt de fleste tilfælde vil man få lavet et hjertediagram/EKG. Det foregår ved at man ligger på en briks og får sæt en række elektroder på brystkassen. På denne måde kan man registrer den strøm som naturligt løber igennem hjertet. Man får derfor en graf som kan vise hvordan hjertet slår og om der f.eks. går forlænget tid med overledning af nogle af de elektriske impulser.

Det kan også være lægen vælger at tage blodprøver, f.eks. blodprocent eller blodsukker. Undersøgelse af hjerte og lunger med stetoskopi vil som regel også være en del af udredning ligesom en række tests af hjerne, nerver mv. også vil være en del af udredningen. Andre faktorer det også er vigtigt at afklare er indtagelse af medicin og arvelige lidelser.

Jeg vil råde dig til at kontakte din privat praktiserende læge og beskrive dine symptomer. Tab af bevidsthed er ikke foreneligt med at føre køretøj.

Venlig hilsen,

Ole Laursen-W.

Speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 02.07.2019

Annonce