Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Hjerte og blod

Loop Recorder

Loop Recorder anvendes når man skal se om hjertet fungerer som det skal. Loop recorderen opereres ind lige under brystbenet og overvåger automatisk hjerterytmen. Den anvendes bl.a. hvis man besvimer uden årsag.  


Opdateret: 23. April 2024 Opdateret den: 5. Juni 2024

Loop Recorder

Hvad er Loop Recorder?

En Loop recorder er et lille apparat der overvåger og optager hjerterytmen over længere tid, for at afgøre om der er hjerterytmeforstyrrelser. Den optager de elektriske impulser i hjertet, så de kan følges på afstand hele døgnet af hospitalet.

Loop recorderen er på størrelse med et fladt AAA- batteri og opereres ind under huden i brystkassen - mellem brystbenet og hjertet. Man kan derfra monitorere hjerterytmen i op til tre år. Det gør, at man får et fuldt billede af hjerterytmen idet symptomerne opstår. Det kan være symptomer som besvimelse og hjertebanken.

Loop recorderen er fordelagtig ift. at finde årsagen til, om symptomerne skyldes hjerterytme problemer. Dette, da den kan måler hjerterytmen når symptomerne opstår, og ikke kun giver et øjebliksbillede som ved f.eks. ekg.

Hjerterytmen

Hjertet stimuleres af elektriske impulser, for at pumpe blod rundt i kroppen.
Enhver forstyrrelse i disse impulser, kan forårsage unormale hjerterytmer, som kan give problemer som
besvimelse og hjertebanken.


Hjerterytmeproblemer (arytmi) gør, at hjertet ikke kan pumpe blod nok ud i kroppen. Det giver en midlertidig
mangel på blod, og dermed ilt, til hjernen, som er skyld i at man besvimer. Når hjerterytmen er normal igen,
får man bevidstheden igen.

Hvordan fungerer Loop recorderen?

Loop recorderen monitorer hjerterytmen kontinuerligt i dagligdagen, så man får et fuldt billede af, om der er sammen hæng mellem symptomer og hjerterytmeproblemer.

Loop recorder fås med monitorering på to måder; enten ved en boks i hjemmet eller en app på telefonen.

Kommunikationen til sendeboksen -eller appen- sker helt automatisk, og der registreres hvis der er uregelmæssigheder, som for hurtig eller for langsom puls. Samtidig kan man selv starte en optagelse når man føler sig dårlig, bliver svimmel, får hjertebanken eller andet.

 

  • Boks i hjemmet: Monitoreringen sendes til en boks, som videresender det til hospitalet når man befinder sig indenfor 2 meter af boksen. Boksen placeres typisk i soveværelset, så man er i nærheden af den hele natten. Hjerterytmen optages kontinuerligt i løbet af døgnet og optagelserne sendes afsted om natten når man er ved boksen. Herved kan hospitalet se om der er afvigelser i hjerterytmen. Man får man en lille ”klikker” som er en aktivator. Her kan man klikke på den, hvis man oplever et symptom (f.eks. svimmelhed), som hospitalet kan vurdere. Dette sendes afsted når man er i nærheden af boksen.
  • App på telefonen: Optager kontinuerligt i løbet af døgnet. Her kan man lave en symptommarkering; hvis man f.eks. besvimer, kan man markere det på appen, så den sender optagelsen afsted til hospitalet, så de kan se hvad der er sket og deraf lave en vurdering.

 

Kontinuerlig overvågelse af hjerterytmen gennem længere tid:

Hjerterytmen kan ændre sig i løbet af dagen, og man kan derfor med en kontinuerlig og konstant måling gennem dagen og natten, få et billede af, om der er hjerterytmeforstyrrelser når man har symptomer – f.eks. når man besvimer. Herved kan man se om årsagen til f.eks. besvimelse er hjerteproblemer.

Hvem får en Loop recorder?


Loop recorder anvendes hvis man skal finde årsagen til:

  • Besvimelse
  • Svimmelhed
  • Hjertebanken

Hvis man ikke kender årsagen til, hvorfor man f.eks, besvimer, kan man med en loop recorder finde ud af, om årsagen findes i hjerterytmeproblemer. Hjerterytmen kan ændre sig, og det kan derfor være nødvendigt at måle hjerterytmen over længere tid.

Andre metoder til at måle hjerterytmen:
Man kan også måle hjerterytmen ved et ekg eller holter monitorering. Men ved ekg er det øjebliksbilledet idet målingen tages -man ser derfor ikke hvad der foregår i det øjeblik man
besvimer eller bliver svimmel. Ved Holter monitoriering, måler man over et døgn og evt. op til uger.

Her vil loop recorderen give et fuldt overblik i dagligdagen i op til tre år. Herved
kan man se, om der sker noget i hjertet når besvimelse, svimmelhed eller hjertebanken opstår.

LÆS MERE: 

Det skal du være opmærksom på før, under og efter implantation af Loop Recorder:

 

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.