Annonce

Lav hvilepuls - er der grund til bekymring?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Min far cykler rigtig meget, har kørt 9000 km i år været ti VM i Italien i år. Min mor er meget bekymret, da fars hvilepuls kan komme ned på 38-40 Er der grund til bekymring?

Mvh Lone.

Dreng/mand, 77 år, 184 cm, 71 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej Lone,

Hjertet består af muskelvæv som minder om de muskler som findes i resten af kroppen, dog med nogle vigtige forskelle. Gennem hjertet dannes og ledes automatisk en elektrisk impuls. Denne impuls ledes på en bestemt måde og med en bestemt hastighed. Hjertets funktion er at lede blodet rundt i kroppen – det iltede blod ud til muskler og organer og det afiltede blod tilbage til lungerne.

En hvilepuls ligger normalt 60-90 slag/min. Hvis man dyrker hård idræt kan man nå sin maksimale puls, som kan beregnes med tommelfingerreglen 220 slag/min. – alder. Hvis man gennem lang tid har dyrket motion, hvor man får pulsen op, kan man træne hjertet – ligesom man kan træne f.eks. overarmsmusklerne. Hjertemuskulaturen kan derved udføre det samme arbejde – altså at sende blod rundt i kroppen, men med lavere puls. Det betyder at idrætsudøvere ofte har en hvilepuls under 50 slag/min.

Der findes også nogle sygdomme hvor man også får langsom hjerterytme (enten pga. hjertesygdom eller sygdom andet sted i kroppen), dvs. under 50 slag/min. Det er typisk hos ældre mennesker og symptomerne er besvimelse, svimmelhed, træthed mv.

Det vil være en god idé at konsultere egen læge som vil kunne vurdere om hvilepulsen skyldes træning eller om det kræver videre udredning med hjertediagram mv.

Venlig hilsen,

Ole Laursen-W.

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 20.11.2018

Annonce