Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Blodtryk

Blodtryksmåler - sådan vælger du den rette

En blodtryksmåler kan bruges derhjemme, så du har mulighed for at tjekke dit blodtryk, når behovet opstår. Læs mere om blodtryksmålere på Netdoktor.


Opdateret: 13. August 2019

Blodtryksmåler

Er du på udkig efter en blodtryksmåler til hjemmebrug, så kan det være en god idé at se i denne tjekliste, så du finder den blodtryksmåler, der passer bedst til dit behov.

Efter at blodtryksapparater indeholdende kviksølv er blevet forbudt, findes der principielt kun elektriske automatiske blodtryksmålere på markedet, elektriske og manuelle.

Elektrisk blodtryksmåler

Elektrisk blodtryksmåler

De elektriske, fuldautomatiske blodtryksmålere, som er lavet til hjemmemåling, er i dag af meget god kvalitet og gør det let selv at måle sit blodtryk.

Manuel blodtryksmåler

Manuel blodtryksmåler

Man anbefaler ikke det manuelle blodtryksapparat, hvis man selv skal tage sit blodtryk. Blodtrykket stiger nemlig, hvis du selv skal pumpe manchetten (den del, der placeres rundt om armen) med den anden hånd.

Gode råd til dit valg af blodtryksmåler:

  • Køb apparatet et sted, hvor det er muligt at få rådgivning, blive instrueret, og hvor personalet kan svare på spørgsmål om apparatet og metoden til målingen. Det er også vigtigt, at det kan refunderes, hvis det ikke virker ordentligt.

  • Sørg for, at der er en dansk instruktionsmanual, da det mindsker risikoen for misforståelser i forhold, hvordan man måler sit blodtryk korrekt.

  • Sørg for, at blodtrykket skal måles på overarmen og ikke på håndleddet. Man får en mere nøjagtig måling, når det foregår på overarmen.

  • Tjek, at manchetten (den del, der skal sættes fast på armen) kan skiftes ud, så det er muligt at justere efter størrelse. Er manchetten for stor, bliver målingen unøjagtig.

  • Sørg for, at apparatet kan sendes til kontrol en gang om året. Mange producenter tilbyder at lave en kalibrering af apparatet, hvor de tjekker, at apparatet stadig måler korrekt.

Der findes ikke en dansk liste over godkendte blodtryksapparater, men Hjerteforeningen henviser til denne liste over blodtryksmålere, der er godkendt på det britiske hypertenssionselskabs hjemmeside (på engelsk).


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.