Annonce

Skal man bruge støttestrømpe efter rosen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor.

Har haft Rosen, og er blevet behandlet med penicillin, benet hæver stadig, hvad er det bedste, man kan gøre for, at det ikke bliver ved med at hæve, det virker som om nogen af blodkarrene er blevet ødelagt, så blodet fra benet ikke pumpes retur, som det skal.

Er støttestrømper en god ide, og bliver det bedre igen på sigt, eller vil benet blive ved og hæve, hvis ikke blodkarrene restitueres.

Mvh

En spørger

Dreng/mand, 52 år, 182 cm, 115 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger.

Desværre sker der nogle gange det i forbindelse med Rosen, at noget af lymfedrænagen bliver ødelagt. Derved kan der fortsat være hævelse. Det er en god ide med en kompressionsstrømpe. En forudsætning er dog, at din Rosen er behandlet, og du ikke har sår/ødelagt hud. I så fald skal du være forsigtig med en kompressionsstrømpe.

Men, du kan dog godt have glæde af strømpen. Det er svært at sige om benet vil blive ved med at hæve, men der kan godt ses en bedring inden for nogle måneder. Du skal tage strømpen på som det første om morgenen. Man kan få kompressionsstrømper i forskellige grader af kompression. Du skal vælge en middelstram, grad 2 eller 3. Der findes også en grad 4, til behandling af lymfødem, men trods "navnet" vil jeg ikke anbefale du bruger denne. Du skal også kun bruge strømpen, hvis du ellers har normalt kredsløb i benet.

Strømpen kan også være med til at forebygge nyt tilfælde af Rosen hvis hævelsen aftager.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johansen

Speciallæge i ortopædkirurgi.

Sidst opdateret: 26.03.2019

Annonce