Annonce

Er det normalt at have store bryster i en ung alder?

Spørgsmål

Hej

Jeg er en 17-årig pige, med et problem der fylder meget. Jeg bruger størrelse 70G i bh, hvilket jeg ikke kender nogen som helst som gør. Jeg har utrolig mange strækmærker omkring dem, hvilket selvfølgelig er normalt. Mit største problem er klart, at de hænger utrolig meget. Når jeg sidder ned uden bh hænger de kun 1-2 cm fra min navle. Det kan umuligt være “normalt”, da de allerede fra da jeg var 14-15 år også hang på den måde, bortset fra jeg var 1-2 bh-størrelser mindre.

De er ekstremt ømme når jeg har menstruation, hvilket er normalt, men når de er så store er det ligesom bare lidt værre, så jeg nærmest skriger af smerte bare ved at jeg tager bh på.

Udover det får jeg ekstremt mange rygsmerter af dem, og jeg er i forvejen diagnostiseret med angst, hvilket gør at jeg har voldsomme spændinger i ryggen i forvejen. Nogle gange kan mine spændinger være så voldsomme, at min ryg ligesom låser sig, så jeg slet ikke kan bevæge mig i 1-2 dage. Jeg går til fysioterapeut og massør, men det virker ligesom ikke rigtigt.

Mine bryster er et kæmpe problem for mig i hverdagen, og så påvirker de også lidt psyken, da det ikke ligefrem er det mest tiltrækkende at have så store hængebryster i så ung en alder.

Mine spørgsmål er: Er det normalt? Vil der være mulighed for operationer, når jeg bliver ældre, som kan rette på mine smerter og knap så flaterende bryster? Er der andre forslag eller muligheder, mht. mine smerter i ryggen, som jeg ikke har prøvet? Skal jeg søge læge?

Mvh.

En spørger

Pige/kvinde, 17 år, 164 cm, 61 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej spørger,

Størrelsen på kvinders bryster er meget forskellige fra kvinde til kvinde. Brysternes størrelse ændres også i løbet af livet og følger også vægtændringer. Nogle kvinder generes af smerter i nakke/ryg pga. store bryster og det kan samtidigt være et problem at skulle blotte sig for andre mennesker. Når man er myndig er det muligt at få foretaget kosmetiske operationer i Danmark. I nogle få tilfælde kan dette gøres via den offentlige sygesikring.

Ved selve operationen, som foregår i fuld bedøvelse, fjerner man en del af fedtvævet og huden. Samtidig tilstræber man at gøre brysterne symmetriske og lige store. Operationen kan medføre arvævsdannelse samt nedsat følelse og nedsat evne til at amme.

Jeg vil råde dig til at kontakte din privat praktiserende læge og beskrive dit problem, således han/hun kan hjælpe dig bedst muligt.

Venlig hilsen,

Ole Laursen-W.

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 16.11.2018

Annonce