Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nye vejledninger til gravide håndværkere

Hvilke arbejdsopgaver skal man være opmærksom på og afholde sig fra, når man som håndværker er gravid? Få svar på det her.


Offentliggjort: 7. Februar 2024

Hvilke arbejdsopgaver skal man være opmærksom på og afholde sig fra, når man som håndværker er gravid? Det kan du få svar på i nye vejledninger fra Branchefællesskabet for Bygge og Anlæg.

En ønsket graviditet bringer stor glæde og lykke. Men hvis man til dagligt har et fysisk krævende arbejde, kan det være svært at gennemskue, hvor meget man må udsætte sin krop for, uden at fosteret tager skade. Derfor er der nu kommet nye arbejdspladsvurderinger med vejledninger, der skal rådgive både gravide håndværkere og deres arbejdsgivere..

Dialogen er vigtig

Små belastninger kan virke harmløse, men det kan være et problem, hvis den samlede belastning er for stor. Derfor er det vigtigt, at man allerede tidligt i sin graviditet har en samtale med sin arbejdsgiver, så arbejdsopgaver kan tilpasses den nye situation. Hvad man specifikt skal undgå, afhænger selvfølgelig af det konkrete erhverv.

Eksempler på generelle råd kan opsummeres her:

Fysisk belastning

Mulighed for siddende arbejde. Når den gravide har passeret den 4. måned i graviditeten, skal der være mulighed for at veksle mellem stående og siddende arbejde. På denne måde kan den gravide få pauser.

Tunge løft skal begrænses. Hvis man løfter ting, der vejer mere end 10 kilo flere gange om dagen, kan det nemlig øge risikoen for spontan abort, for tidlig fødsel og en lav fødselsvægt for barnet.

Varierede arbejdsbevægelser. Det er vigtigt, at den gravide ikke udfører de samme arbejdsbevægelser hele dagen.Undgå kraftige vibrationer. En gravid krop har ikke godt af at blive udsat for helkropsvibrationer, så derfor skal det undgås.

Støj

Undgå kraftig støj. Hvis man dagligt er omgivet af kraftig støj, kan det muligvis skade fostret. Derfor skal der skabes nogle mere lavmælte rammer. .

Kemisk belastning

Undgå bestemte kemiske stoffer. Et foster er mindre robust over for visse kemiske stoffer, end moderen er. Derfor er det vigtigt, at den gravide i det daglige arbejde ikke udsættes for visse typer kemi.

Ønsker du at få viden om graviditet og arbejdsforhold i forhold til din specifikke faggruppe? Det kan du finde her.

Kilde: Branchefællesskabet for Bygge og Anlæg

Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons