Annonce

Jeg har store kønslæber - og det giver mig problemer.

Spørgsmål

Kære netdoktor.

Jeg var sidste år til gynækolog for at få kigget på mine kønslæber, hvor de indre er større end de ydre.

Jeg fortalte gynækologen, at jeg ikke er utilfreds med mit udseende, men at jeg oplever problemer, når jeg har tætsiddende bukser/underbukser på, cykler eller dyrker sex.

Jeg husker ikke at hun spurgte ind til hvad jeg præcist oplevede. Hun målte mig bare og fortalte mig, at der er lovgivning omkring at operere kønslæberne hvis de er under 4 cm (hvis jeg husker rigtigt), hvorefter hun sagde, at der for mit vedkommende ikke kan være tale om en operation. Er det sandt, at det er sådan loven er?

Nu har jeg undersøgt rundt på nettet, og jeg har fundet mange artikler/indlæg om piger, hvis kønslæber var under de 4 cm, som snildt kunne få en operation så længe årsagen var, at mindske de fysiske gener.

Selv når jeg læser inde på lægernes hjemmesider, giver de et klart udtryk om, at der ikke laves kosmetiske operationer, derimod operationer, der skal hjælpe på fysiske gener. Ikke noget med mål og cm.

Det undrer mig, at jeg har fået af vide, at mine kønslæber er for korte til at operere på trods af at jeg har fysiske gener, når jeg læser om andre piger, der kan.

Denne gynækolog afviste muligheden og snakkede om at købe et cykelsæde, der ikke sidder mellem benene, eller at bruge nok glidecreme under sex og at gå i løst tøj.

Og disse ting er jeg skam åben overfor - jeg prøver jo i forvejen at gøre det nemmere for mig selv... Det er bare ikke altid, at det kan lykkes.

Jeg kan fx huske sidste gang jeg cyklede, hvilket snart er 5 år siden. Jeg skulle cykle ud til et praktiksted, som tog 15 min. Mens jeg cykler sidder mine skamlæber i vejen og gnider så meget mod hinanden og sædet, at der går hul og det begynder at bløde.

Det opdager jeg først, da jeg er meget tissetrængende, og river mine underbukser af mig. Blodet var størknet mellem mine skamlæber om underbukserne, og jeg var øm i dagevis. Jeg gentager - efter 15 min på cykel... Jeg har ikke cyklet siden - jeg har ikke ejet en cykel siden før pupertetsalderen - samtidig med at jeg har drømme om at kunne hoppe på cyklen uden gener.

Jeg kan selvfølgelig invistere i et andet cykelsæde.

Derudover irriterer det mig, at mine indre skamlæber nogle gange 'trænger med penis op i mig', hvilket river og gør ondt.

Jeg er bare interesseret i at høre, om gynækologen har talt sandt til mig, for ellers føler jeg virkelig ikke, at hun har taget hverken mig eller hendes arbejde alvorligt.

Håber i kan forklare mig, hvordan det hænger sammen.

Venlig hilsen

K23

Pige/kvinde, 23 år, 163 cm, 53 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej K23.

Tak for en god og grundig beskrivelse af dit problem: de indre kønslæber er større end de ydre. Det kan du mærke som ubehag, når du cykler, dyrker sex og har tætsiddende bukser på. Du har oplevet, at du sled hul, så det blødte efter en cykeltur på 15 minutter. Det er 5 år siden, og dun har ikke cyklet siden da! Og ved samleje sker det, at glider de (kønslæberne) med ind, så det river og gør ondt - og det irriterer dig.

Du er undersøgt af gynækolog for et år siden, som - vist nok - sagde, at der for dit vedkommende ikke kunne blive tale om operation, da lovgivning hindrer det, hvis de indre kønslæber er mindre end 4 centimeter.

Du spørger, om det er sandt, at loven er sådan.

Dertil må jeg svare, at det af straffelovens § 245a fremgår, at det er forbudt og straffes med fængsel i op til 6 år, hvis der foretages hel eller delvis fjernelse af kvindelige ydre kønsorganer (hvortil de indre kønslæber hører) med eller uden samtykke og uden terapeutisk formål. Sagt med andre ord, så er kosmetiske operationer på kvindens ydre kønsorganer forbudt.

Operation som har til formål at fjerne sygdom eller lindre ubehag og gener - blandt andet af en karakter, som du beskriver det - er tilladt, men lægen har pligt til at give dig - og du har krav på at få - såvel skriftlig som mundtlig vejledning om indgrebets karakter og omfang, inden der træffes beslutning.

Det er altså ikke noget, man lige går hen og gør.

Og hvis vi nu skal tage de 4 centimeter, du taler om, med ind i billedet, så skal vi lige være enige om, hvad det er, vi taler om..

Først: “alle” kvinders kønslæber er forskellige af længde, tykkelse, farve og form. Og varierer livet igennem. Fuldt udviklede er de nok omkring 25 års alderen.

Og der findes ingen lovgivning om det “normale”. Der findes heller ingen undersøgelse, der viser og fastslår, hvor de normale grænser går. Danske gynækologer har dog i såkaldt “Kliniske rekommandationer” anført, at “de indre kønslæbers bredde varierer", men at normalområdet er mindst op til 5 centimeter fra basis ved skedeindgangen og ud til kanten. Altså en ganske anseelig bredde.

Så ved vi det!

Men det betyder ikke, at grænsen for indgreb er 5 centimeter. Grænsen handler om dine ubehag, og den er dér, hvor du og din gynækolog sætter den, i forhold til de fysiske gener, du har. Jeg synes, tiden er inde til, at du beder om en ny vurdering og undersøgelse.

Måske kender din læge en gynækolog, som har særlig erfaring og øvelse i at foretage denne form for operationer, og som samtidig kan give dig den fornødne vejledning og beskrivelsen af "det hele", så du ved, hvad du går ind til, hvis du skal opereres. Ikke mindst skal du have klar besked om indgrebets omfang og risiko.

Der gives nok ingen garanti for det kosmetiske resultat eller hvor stor risiko, der kan være for efterfølgende gener.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 01.05.2018

Annonce