Annonce

Min skede er "lukket" efter min fødsel?

Spørgsmål

Hej.

Jeg har et problem i mit underliv jeg ikke har haft lyst til at gå til lægen med, men alligevel gået og tænkt meget over.

Jeg har i mit underliv, en helt “lukket” skedeindgang efter fødslen af min datter.

Jeg synes det ser rigtig grimt ud, og hæmmer mig rigtig meget i mit sexliv i forhold til at vise mig frem forneden. Det ligner at der er noget der er ved at falde ud af mig. ?

Jeg har fået taget en livmoderhals-screenings-prøve, og der nævnte lægen ingenting, hvilket undrede mig? Har du en ide om hvad det kan være?

Mvh

En spørger

Pige/kvinde, 31 år, 160 cm, 54 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære Spørger.

Det er godt, at du spørger, for det går nok ikke over af sig selv - og din tålmodighed har været stor. Du er en lille, spinkel kvinde, og når du skriver, at det har varet i 5 år, tænker jeg, at det kan være opstået i forbindelse med din datters fødsel. Har jeg ret?

Du skriver, at du har en helt lukket skedeindgang, men at det også ligner noget, der er ved at falde ud. Med lukket skedeindgang mener du nok ikke, at den er snæver og stram, men snarere, at  den er åben, og forvæggen eller bagvæggen buler ud - eller at livmodermunden falder ned? I alle fald er det generende - også “kosmetisk” - hvis vi kan tale om det på den måde.

Jeg kan sagtens komme og sige, at "det betyder ikke noget", for det er så stort et problem for dig, at du “gemmer dig”, når du har sex.

Det er en skam, at du ikke fik nævnt det for din læge, da du var til undersøgelse.

Jeg tror - men kan ikke vide det, når jeg ikke har set det - at der i forbindelse med fødslen er opstået en svaghed i bækkenbunden, som får livmoder og/eller skedevæggene til at synke ned mod skedeindgangen og fylde op dér. Jeg kan på det foreliggende ikke afgøre, om det er noget, der kan eller skal gøres noget ved - men selv om du ikke lige frem har lyst til det, så skal du gå til lægen og blive kikket på og vurderet.

Måske var det en idé, at blive henvist til en speciallæge i kvindesygdomme, som vil kunne give dig et klart svar på, om der kan eller skal gøres noget ved det?

Tilbage er, at du er hæmmet i forhold til at vise dig frem i dit sexliv.

Hvis du har en fast sexpartner, skal du tale med ham om, at du er ked af det og forklare eller vise ham, hvad der er i vejen. Det behøver jo ikke, at betyde noget hverken for hans eller din sexlyst - tvært imod måske! - og det hindrer sikkert heller ikke, at I har det godt, når I er sammen? At betro sig til en ny partner kan måske være sværere. Det må bero lidt på situationen, hvordan du skal tackle det, men også i den situation er det bedre med klar besked.

Og skulle han smutte af den grund - det tror jeg nu ikke - så pyt, for der kommer en anden!

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen, speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 18.12.2019

Annonce