Annonce

Byldeøm hævelse nedadtil på ryggen?

Spørgsmål

Hej NetDoktor.

Jeg har nu i 3 dage haft en øm/smertefuld bule lige hvor ryggen slutter og numsesprækken starter.

Jeg har ikke kunnet se den da den sidder i en træls blind vinkel, men det føles som en bule og den er så øm at jeg ikke har kunnet lave andet de sidste par dage end at ligge i min send på maven eller siden.

Har I nogen idé hvad det kan være og hvad jeg kan gøre ved det?

Jeg går ikke til læge og undgår også helst piller hvis det er muligt.

Venligst

En spørger

Dreng/mand, 23 år, 174 cm, 82 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

​Kære spørger

Du har, hvad man kalder for en pilonidalcyste helt nedadtil på ryggen i midten, på overgangen til revnen mellem balderne. Pilus betyder hår på latin, og de kan ligge i et hulrum, ofte med flere små synlige åbninger, hvor der kan strømme klar gullig væske ud af. Når der er ømhed og smerter, er der sikkert tale om en betændelse, så der kan komme pus ud af åbningerne og huden henover bliver rødlig og varm. Man ved ikke med sikkerhed, hvordan lidelsen opstår.

Nogle mener, den kan være medfødt, andre at det skyldes nedgroet hår. Mange soldater fik efter anden verdeskrig lidelsen, efter at have kørt meget i jeep.

Pilonidalcysten når ofte helt ned til korsbenet, og den eneste behandling der er mulig, er en operation. Det hjælpe ikke blot at tømme indholdet ud. Cysten har ikke noget at gøre med tarmen.

Du må derfor få en henvisning til en kirurgisk hospitalsafdeling, der foretager denne operation.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Dr.med., ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarm sygdomme

Sidst opdateret: 25.06.2018

Annonce