Annonce

Divertikler (udposninger) på tyktarmen volder problemer

Spørgsmål

Kære NetDoktor.

Grunden til at jeg henvender mig er at jeg har tilbage vendende problemer med min tarm/divertikler. I november måned 2018 blev jeg indlagt på sygehus med diverticilitis, hvor jeg fik antibiotika. Problemet er at der med ca 3 til 4 måneders mellemrum opstår problemer med tarmen. Jeg har ikke haft høje infeksionstal og jeg har klaret det med hvidt brød og suppe samt nogle kogte grønsager i en uges tid. Jeg har fulgt diverse anvisninger om kost dvs. ca 2 liter væske fordelt over dagen og ca 33 går. fibre. Jeg spiser ikke brød med kerner og spiser ingen frugt så som hindbær, solbær, stikkelsbær, blåbær, jordbær og kiwi.

  1. Hvad er grunden til at problemerne i min tarm vender tilbage med 3 til 4 måneders mellemrum?
  2. Hvorfor er det ikke alle som har divertikler som får problemer?
  3. Er der “bevis” for at den frugt som jeg undlader at spise kan give problemer?
  4. Er der nogle steder (i verden) som operere divertikler væk? Jeg undrer mig over at man kan skære i tarme og sy det sammen. Hvorfor kan man så ikke “hive” divertiklerne ind i tarmen og så skærer dem væk og sy hullet sammen?
  5. Er der noget jeg kan gøre for at bedre tilstanden i min tarm? Jeg håber på at få svar fra jer.

Med mange venlige hilsner

En Spørger

Pige/kvinde, 70 år, 172 cm, 59 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Divertikler i tyktarmen opstår, når tarmen visse steder giver efter for et for højt tryk. De er meget almindelige, og kommer med stigende alder, især i den vestlige verden. Mange har haft tendens til en eller anden form for stoppelse. Divertiklerne kan blive betændte, og kan i sjældne tilfælde perforere. De findes hyppigst i den nederste del af den venstre side af tyktarmen.

Svarene på dine spørgsmål er her:

2) Folk har forskellige risikofaktorer, som spiller ind, såsom rygning, betydeligt indtag af dyrefedt, mangel på fibre (grønsager, frugt), og mangel på motion.

3) Der er intet bevis for, at frugt skulle fremme divertikler, snarere tværtimod.

4) Den ”operation” du nævner, kan ikke lade sig gøre. Ved tilbagevendende episoder af divertikulitis kan en operation komme på tale, hvor man fjerner et stykke af tyktarmen med de mange divertikler. Hvis divertikulitis medfører en byld i bughulen eller en forsnævring af tarmpassagen, kan en operation ligeledes blive nødvendig. Undersøgelser forud vil være skanning og kikkertundersøgelse.

1 og 5). Spis en kost med et højt fiberindhold (grønsager, frugt, fuldkorn), evt. med tilskud af flere fibre. Drik rigeligt dvs. et glas vand, kaffe, te etc. I timen. Mindst 30 minutters motion daglig.

Et mildt afføringsmiddel er tillige ofte nødvendigt (Magnesia).

Det drejer sig om at øge hastigheden igennem tyktarmen.

Venlig hilsen

Dennis Raahave, dr.med., ph.d.

Speciallæge I mave-tarm sygdomme og kirurgi.

Sidst opdateret: 09.09.2020

Annonce