Kære NetDoktor.
Grunden til at jeg henvender mig er at jeg har tilbage vendende problemer med min tarm/divertikler. I november måned 2018 blev jeg indlagt på sygehus med diverticilitis, hvor jeg fik antibiotika. Problemet er at der med ca 3 til 4 måneders mellemrum opstår problemer med tarmen. Jeg har ikke haft høje infeksionstal og jeg har klaret det med hvidt brød og suppe samt nogle kogte grønsager i en uges tid. Jeg har fulgt diverse anvisninger om kost dvs. ca 2 liter væske fordelt over dagen og ca 33 går. fibre. Jeg spiser ikke brød med kerner og spiser ingen frugt så som hindbær, solbær, stikkelsbær, blåbær, jordbær og kiwi.
Med mange venlige hilsner
En Spørger
Pige/kvinde, 70 år, 172 cm, 59 Kg
Kære spørger
Divertikler i tyktarmen opstår, når tarmen visse steder giver efter for et for højt tryk. De er meget almindelige, og kommer med stigende alder, især i den vestlige verden. Mange har haft tendens til en eller anden form for stoppelse. Divertiklerne kan blive betændte, og kan i sjældne tilfælde perforere. De findes hyppigst i den nederste del af den venstre side af tyktarmen.
Svarene på dine spørgsmål er her:
2) Folk har forskellige risikofaktorer, som spiller ind, såsom rygning, betydeligt indtag af dyrefedt, mangel på fibre (grønsager, frugt), og mangel på motion.
3) Der er intet bevis for, at frugt skulle fremme divertikler, snarere tværtimod.
4) Den ”operation” du nævner, kan ikke lade sig gøre. Ved tilbagevendende episoder af divertikulitis kan en operation komme på tale, hvor man fjerner et stykke af tyktarmen med de mange divertikler. Hvis divertikulitis medfører en byld i bughulen eller en forsnævring af tarmpassagen, kan en operation ligeledes blive nødvendig. Undersøgelser forud vil være skanning og kikkertundersøgelse.
1 og 5). Spis en kost med et højt fiberindhold (grønsager, frugt, fuldkorn), evt. med tilskud af flere fibre. Drik rigeligt dvs. et glas vand, kaffe, te etc. I timen. Mindst 30 minutters motion daglig.
Et mildt afføringsmiddel er tillige ofte nødvendigt (Magnesia).
Det drejer sig om at øge hastigheden igennem tyktarmen.
Venlig hilsen
Dennis Raahave, dr.med., ph.d.
Speciallæge I mave-tarm sygdomme og kirurgi.
Sidst opdateret: 09.09.2020