Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Ernæring

Slankepiller som hjælp til vægttab

Slankepiller kan bidrage til vægttab, hvis man som overvægtig har problemer med at tabe sig. Her ser vi på, hvilke typer der findes, hvem de egner sig til, og hvad man kan forvente.

Opdateret: 20. September 2021

Slankepiller kan bidrage til vægttab, hvis man som overvægtig har problemer med at tabe sig. Her ser vi på, hvilke typer der findes, hvem de egner sig til, og hvad man kan forvente.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
          Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark".
            Den indgår i nyhedsbrevet 
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Det kan være svært at smide de overflødige kilo, når man vejer alt for meget. Måske overvejer man at prøve slankemidler efter at have læst på nettet, at de er effektive og uskadelige naturprodukter. Både via danske og udenlandske hjemmesider samt i helsekostbutikker kan man købe slankemidler uden recept. I Danmark er de registreret som kosttilskud og medicinsk udstyr.

Men før du begynder på slankemidler, er det vigtigt, at du kontakter din læge, for det er ikke sikkert, at det er en god idé. Måske kan lægen i stedet udskrive receptpligtig slankemedicin, der er grundigt undersøgt og godkendt som medicin. Det mener Sigrid Bjerge Gribsholt, der er læge, Ph.d. på Medicinsk Endokrinologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. Hun beskæftiger sig blandt andet med overvægt.

 • Ofte er slankemidlerne på nettet ikke undersøgt så grundigt som receptpligtig medicin, hvis de overhovedet er undersøgt. Det er et marked uden opsyn, så man kan ikke være sikker på, at det produkt, man køber, overhovedet fører til vægttab. Det kan desuden have bivirkninger. Man skal være forsigtig. I bedste fald sker der ikke noget, men i værste fald kan det være farligt at bruge slankemidler, som man køber uden recept, siger Sigrid Bjerge Gribsholt.

Hvem kan få slankepiller på recept?

For at få udskrevet slankemedicin, skal man være fyldt 18 år. Man skal have et BMI, der er over 30 kg/m2. Man kan også få slankemedicin, hvis man har et BMI, der ligger over 27 kg/m2, forudsat at man har en sygdom, der hænger sammen med overvægten. Det kan for eksempel være diabetes, hjerte-kar-sygdom, søvnapnø eller slidgigt i knæene.

Ifølge Sigrid Bjerge Gribsholt bør man forinden have prøvet en livsstilsomlægning for at tabe sig. De fleste, som går til deres læge for at få slankemedicin, vil blive anbefalet at spise en sundere kost og dyrke motion, samtidig med at de tager medicin, for at opnå den bedste effekt af medicinen.

3 receptpligtige typer slankemedicin

 • I Danmark bruger vi 3 forskellige præparater. Undersøgelser af medicinens effekt på vægttab viser et gennemsnit. Det er meget forskelligt fra person til person, hvor meget man taber sig. Nogle taber sig slet ikke, mens andre kan opnå store vægttab, for eksempel 15-20 kilo på et år. Man kan dog ikke forvente et stort vægttab med slankemedicin alene, for det kræver også, at man lægger sin livsstil om og lever sundt, siger Sigrid Bjerge Gribsholt.

De tre godkendte slankepræparater i Danmark:

1. Et præparat, der hæmmer fedtoptagelse via tarmen

Dette præparat virker ved, at enzymer får fedtet til at blive i tarmen og udskilles med afføringen i stedet for at blive optaget i kroppen via tarmen.

Man kan ikke få udskrevet denne medicin, hvis man har svært ved at optage næringsstoffer fra tarmen. Det undersøger lægen ved hjælp af blodprøver, før medicinen kan udskrives.

Effekten af pillerne er primært undersøgt, når man tager pillerne i et år. Disse undersøgelser viser, at hvis man tager pillerne i et år, taber man sig 2-3 kilo i gennemsnit.

2. Et præparat, der øger mæthedsfornemmelsen

Denne type slankemedicin indeholder tarmhormoner, der påvirker mæthedscentret i hjernen, så man spiser mindre.

Man kan forvente at tabe sig op til 5-6 kilo på et år med denne medicin.

3. Et præparat, der nedsætter appetitten

Formodentlig øger dette præparat også forbrændingen. Det indeholder et antidepressivt middel og et stof, der blokerer virkningen af morfin. Præparatet virker slankende, fordi det påvirker mæthedscenteret i hjernen, så man føler sig hurtigere mæt.

Fordi medicinen virker centralt i hjernen, frarådes den ved forskellige psykiske lidelser, som for eksempel bipolar lidelse.

Også ved dette præparat taber man sig op til 5-6 kilo i løbet af et år.

Ikke oprindeligt slankemedicin

Der har gennem tiden været mange forsøg med forskellige former for slankemedicin.

 • Det præparat, der virker ved hjælp af et tarmhormon, benyttes også til behandling af diabetes i mindre doser. Præparatet, som virker på receptorer i hjernen, består af to stoffer, hvoraf det ene er godkendt til rygestop, og det andet er godkendt til behandling af alkohol- og opioidafhængighed, fortæller Sigrid Bjerge Gribsholt.

Ny medicin i fremtiden

Ifølge Sigrid Bjerge Gribsholt er nye præparater på vej med virkestoffer, som skulle give større vægttab. Virkestoffet er for eksempel andre tarmhormoner end de hidtil anvendte. Også kombinationspræparater er på vej.

 • I fremtiden vil slankemedicin give bedre muligheder for at tabe sig mere. Det er dog svært at sige noget om, hvor lang tid der vil gå, før de er på markedet, siger Sigrid Bjerge Gribsholt.

Bivirkninger ved slankemedicin

Som ved alle former for medicin har de receptpligtige slankepiller også bivirkninger. Hvis man ikke sørger for at spise fedtfattigt, mens man tager pillerne, der hæmmer fedtoptagelsen, kan man få såkaldt fedtdiaré og lækage, hvor man ikke selv kan styre sin afføring. Det er en af grundene til, at nogle fravælger denne form for medicin, ifølge Sigrid Bjerge Gribsholt.

Medicinen med tarmhormon kan hos nogle give kvalme, oppustethed og mavegener. Og medicinen, der virker på receptorer i hjernen, kan også give mavegener, og herudover kan man få hovedpine.

Hvorfor overhovedet få slankemedicin?

Man får bedst effekt af slankemedicinen, hvis man samtidig sørger for en sund livsstil, hvor man indtager færre kalorier og sund kost, dyrker motion og arbejder med vaner. Slankemedicin virker kun, så længe man tager medicinen. Hvor lang tid, man skal tage medicinen, er individuelt.

 • Selvom slankepillerne ikke i sig selv giver de store vægttab, kan de motivere til, at man kommer i gang med og holder fast i en sund livsstil. For nogle kan det også blive muligt at dyrke motion uden at få helt så ondt i knæ eller led, når pillerne gør, at man taber sig nogle kilo. Slankemedicin kan på den måde være den manglende brik i et puslespil, siger Sigrid Bjerge Gribsholt.

Når det gælder vægttab, er der ingen simple løsninger, mener Sigrid Bjerge Gribsholt:

 • Vi er skabt til at holde på fedtet, fordi det helt siden vores oprindelse har kunnet sikre vores overlevelse i tider med knaphed på føde. Det er et overlevelsesinstinkt, som vi ikke kan slukke for, og som kan gøre det svært at tabe sig. Det kan også være svært at tabe sig, fordi kroppen søger tilbage til den vægt, man havde som ung. Så hvis man var overvægtig som ung, er det den vægt, kroppen forsøger at nå. Der er desuden mange andre faktorer, der spiller ind i forhold til mad.

 • Mad forbindes af mange mennesker med socialt samvær og hygge. Mange mennesker bruger også mad som trøst, når de er kede af det, føler sig stressede eller på anden måde ude af balance. Mange mennesker har dårlig samvittighed over at veje for meget, men man behøver ikke at føle sig som et dårligt menneske, fordi man ikke kan tabe sig. Hvis man for eksempel har en udfordring med at trøstespise, hjælper slankemedicin ikke nødvendigvis. Her kan terapi være relevant, siger Sigrid Bjerge Gribsholt.Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.