Annonce

​Eksplosiv tarmudtømning og utæt tarm?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har i mange år haft problemer med både kraftig migræne og min fordøjelse.

Jeg har ikke spist gluten i flere år, da jeg bliver meget oppustet og får forstoppelse. Jeg har også i perioder forsøgt at undgå laktose, men jeg oplever stadig, at selvom jeg undgår både gluten og laktose, så får jeg et migræne-anfald ca. en gang om måneden, hvor jeg får hvad man kan kalde en omgang Roskildesyge, med både diarre og opkast i et døgn kombineret med voldsom hovedpine og lys/lyd følsomhed. Jeg bliver svimmel, voldsom træt, får kvalme og min mave bliver ekstremt oppustet (tiltagende i dagene op til anfaldet).

Det føles som om en slags forgiftning, hvor kroppen kommer af med alt for blive nulstillet.

Jeg har efter en kiggestundersøgelse fået af vide, at jeg har irritabel tyktarm, og kunne have gavn af low FODMAP diæten. Det er forsøgt og hjælper på fordøjelsen, men ikke på migræneanfaldene. Det er stadig som der sker en ophobning af affaldsstoffer i min krop, som kulminerer i migræne.

Jeg har læst en del om utæt tarm, som måske kunne være et bud? Desværre kan jeg ikke rigtig blive klog på, hvordan man behandler utæt tarm, hvilke kosttilskud man skal tage og hvilke fødevarer man skal undgå for at rette op på sin tarmflora.

Jeg håber I kan hjælpe, måske i endda kunne henvise til læge, som ved noget om sammenhængen mellem tarmflora og migræne?

Venlig hilsen

En spørger

Pige/kvinde, 40 år, 170 cm, 63 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Du beskriver meget malende, hvordan du en gang om måneden bliver oppustet før anfald med en store tarmudtømninger, svimmelhed og træthed og ikke mindst samtidig migræne, som du lider af. Du føler dig forgiftet.

Efter en kikkertundersøgelse af tyktarmen (der formentlig var normal) har du fået at vide, at det drejer sig om en irritabel tyktarm

Jeg har tidligere været udsat for denne form for forstyrrelse af tyktarmens funktion.

Mest sandsynlig drejer det sig om en tyktarm, der har det med at stå for meget stille. Der bliver ikke afleveret afføring nok, som med tiden hober sig op i tyktarmen, altså en form for forstoppelse (artikel Netdoktor). Jo mere afføring, jo flere gasser udvikles der, og til sidst ender det med de nærmest eksplosive tømninger. Nogle af disse patienter kalder sig samlere (af afføring), det er formentlig anfaldene, der udløser migrænen.

Når man har fået så meget afføring i tyktarmen, er der også langt flere bakterier og svampe tilstede. Utvivlsomt vil det føre til at nogle, eller deres nedbrydningsprodukter vil gennemtrænge tarmslimhinden, hvorved immunapparatet vil reagere, og man føler sig sløj. Man har her talt om en øget gennemtrængelighed og kaldt det utæt tarm. Nogle har kædet det sammen med fødevareallergier, migræne, kronisk træthed, astma. leddegigt og eksem, men der er i øjeblikket ingen videnskabeligt belæg herfor.

Man kan undersøge tyktarmens passage af afføring med en passagetidsundersøgelse. Hvorom alting er, skal tarmen stimuleres bedre for at undgå ophobning af afføring og dermed disse anfald.

Det er vigtigt at leve af en fiberbaseret kost dvs. med fuldkorn og mange grønsager og frugt, med 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider. Desuden drikke rigeligt til daglig, der også stimulerer tarmen til at bevæge sig. Regelmæssig motion er ligeledes meget vigtigt, da det også øger tarmbevægelserne (peristaltikken).

Det vil nok være nødvendig med et fast afføringsmiddel hver aften f.eks. Magnesia for at undgå ophobningen af afføring. Der kan også blive tale om peristaltik-fremmende medicin, der er på recept.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Dr.med., ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 18.01.2018

Annonce