Annonce

Hård mave plager

Spørgsmål

Kære Netdoktor.

Jeg har i flere år haft problemer med hård mave. Jeg har forsøgt at tage husk, drikke mindre kaffe (får 3 kopper dagligt), spiser sundt, men intet synes at virke. Har brugt lactulose dagligt i flere måneder, men får utrolig meget luft i maven, føler mig oppustet og har ofte kvalme. Har flere steder læst, fx. på castorolie.dk, at ricinusolie skulle virke som et godt afføringsmiddel uden disse bivirkninger, men det er måske heller ikke løsningen på lang sigt?

Jeg er meget ked af situationen, og håber snart at kunne få en normal tilværelse igen.

Har I nogle gode råd til en meget frustreret kvinde i 30'erne?

Vh

En spørger

Pige/kvinde, 34 år, 169 cm, 59 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

De fleste forbinder hård mave med hård afføring, der er vanskelig at få ud. Det hører med til at have forstoppelse sammen med en fornemmelse af dårlig tømning og færre end 3 afføringer om ugen, tillige nogen oppustethed og mavesmerter. Diagnosen forstoppelse (obstipation) stilles således ofte ud fra symptomerne, men der findes en metode, der bedre afspejler, hvad der egentlig foregår i tyktarmen. Det er den såkaldte passagetidsundersøgelse (link), der både viser hastigheden af transporten af afføring igennem tyktarmen og hvor meget afføring, der er ophobet. Forstoppelsens sværhedsgrad kan således kortlægges, også hvis der foreligger en skjult forstoppelse.

Hvis en undersøgelse af afføringen viser mikroskopisk blod, bør der foretages en kikkertundersøgelse (link koloskopi).

Forstoppelse forekommer oftest i den vestlige del af verden og rammer mest kvinder og kan have mange årsager: Forsnævringer i tarmen, forskellige stofskifte- og nervesygdomme, psyko-sociale problemer, nedsat bevægelighed i hele tarmsystemet eller bækkenbunden samt en medfødt lang tyktarm. Forskellige lægemidler kan også virke hæmmende på tarmbevægelserne. Manglende fibre i kosten spiller også ind.

Da det jo har stået på længe, er det bedst at få kortlagt tilstanden som anført ovenfor.

I de fleste tilfælde vil man ende op med, at det drejer sig om en forstyrrelse af tyktarmens funktion.

Man vil derefter forsøge at rette situationen op med en fiberrig kost og 3 måltider og 3 mellemmåltider (bl.a. frugt) for at stimulere tarmen og med yderligere tilskud af HUSK. Dertil rigelig væske og ikke mindst daglig motion. Det vil også være nødvendigt med tarmstimulerende medicin (recept) og et almindeligt afføringsmiddel som Magnesia.

Symptomerne bør herefter langsomt forsvinde, så du opnår daglig blød afføring uden besvær.

På et senere tidspunkt vil man formentlig kunne ophøre med den tarm-stimulerende medicin.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Seniorforsker

Dr.med., ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 01.10.2018

Annonce