Annonce

​Smertekrampe i endetarmen?

Spørgsmål

Hej netdoktor.

Jeg får nogle krampe trækninger i endetarmen, som gør vildt ondt. Smerten plejer at være ca. 30 sekunder af gangen, men de kan godt komme lige efter hinanden, hvor man kun får et par sekunder uden smerte, inden den næste kommer.

Det kommer kun nogle gange, og for det meste i perioder.

Nogle gange op til et års mellemrum men når det kommer plejer det at stå på i mindst 1 uge, hvor det kan komme flere gange om dagen, har før haft blødning ud af endetarmen, også i samme omgang.

Men synes bare det ville være mærkeligt hvis det var en hæmoride på grund af min alder

Venligst

Dreng/mand, 21 år, 195 cm, 98 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Du lider af proctalgia fugax, der oversat til dansk betyder en falsk smerte i endetarmen. Den er imidlertid helt reel, som du jo oplever det. Det falske er, at man i mange tilfælde ikke har kunnet finde nogen god forklaring på, hvad smerten skyldes.

Når der også er blødning ud af endetarmen bør det altid undersøges, oftest med en mindre kikkertundersøgelse. Hæmorider kan forekomme, selv om man bare er lidt over tyve.

Du skriver ikke noget om dit afføringsmønster, så du opfatter det vel som normalt. Imidlertid har det vist sig, at disse smertefulde kramper i endetarmen kan hænge sammen med, at den ikke er blevet ordentlig tømt for afføring, der altså har hobet sig op. Skulle du få et tilfælde, kan du forsøge at tage en mikrolax til tømning af endetarmen.

For at forebygge tilfældene, bør den daglige kost være fiberrig (mange grønsager, frugt og rugbrød) og fedtfattig, suppleret med rigelig væske samt megen motion. Desuden gå på toilettet, så snart man føler, det er tid og ikke holde sig.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Dr.med., ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 13.05.2018

Annonce