Annonce

Hvorfor har jeg hævede ben?

Spørgsmål

Hej,

Jeg er en ung pige på 27 år. Jeg startede nyt arbejde for to måneder siden (første fuldtidsarbjede efter et liv på skolebænken) hvor jeg siden har bøvlet med meget spændte og hævede ben.

Jeg sidder meget ned på arbejde og har også en times transport hver vej hvilket resulterer i en meget stillesidende dag og det har jeg givet skylden. Jeg prøver dog at være så aktiv som mulig i løbet af dagen ved at skifte stillinger mellem stående og siddende ved skrivebordet, holde fødderne igang, tage trapperne ned på toilettet i stedet for nabotoilettet osv. Derudover løber og/eller går jeg lange ture så hvidt som muligt hver dag.

Jeg har altid været meget aktiv, og tænker således at denne omvælting med en aktiv dag til en stillesidende dag skyldes mine hævede ben (særligt læg, ankler og fødder). Men det begynder at gå mig meget på, da de er så tunge og spændte sidst på dagen at de ikke er til at få igang igen efter arbjede. Dette går meget ud over effektiviteten af min motion efter arbejde.

De summer, er meget tunge og spændte og jeg har hele tiden stor træng til at have dem oppe. Det er efterhånden sådan at det ikke forsvinder efter mine etfermiddags/aftens motionsture længere, og mere eller mindre er blevet kronisk. Endda efter weekender hvor jeg har sørget for at holde gang i benene og fossøgt at få gang i blodomløbet, kan jeg stadig bøvle med det hvor i starten var det blot efter en arbejdsdag.

Er der noget jeg kan gøre for at undgå disse ben? Ikke nok med at det er belastende og frustrerende at bære rundt på tunge, tykke og spændte ben, så ser det også herrens ud. Det er virkelig nogle store elefantben som er tydeligt større end normalt.

Oven i dette er jeg blevet meget træt og føler jeg mangler energi, men jeg tænker det er naturligt efter at starte i arbjede. Før jeg startede i arbjede levede jeg det fleksible studieliv hvor jeg har været meget aktiv med løb, vandring m.m. i løbet af dagen og ikke blot en time efter arbejde som jeg gør nu. Ellers går jeg meget op i at spise sundt og varieret så det klassiske "spis rundt" råd hjælper nok ikke.

Jeg håber der findes nogle råd derude :-)

Mvh

En spørger

Pige/kvinde, 27 år, 166 cm, 59 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Man kunne godt forestille sig at det er det meget stillesiddende arbejde der er medvirkende til dine hævede ben. Måske du skulle anskaffe dig et par kompressionsstrømper og så tage dem på fra morgenstunden.

Det kan så godt synes lidt "irriterende" at skulle gå med dem, men de hjælper.

Men, da det lyder som om problemet er tiltagende og det lyder som om du prøver at gøre noget ved det, uden det hjælper så synes jeg bestemt du skal bede om en tid hos din egen læge til vurdering af problemet.

Der kan være forskellige forklaringer på hævede ben og det synes jeg lige du bør få undersøgt.

Med venlig hilsen

Hans Gad

Speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 15.07.2019

Annonce