Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Mave og tarm

Hvorfor rumler din mave, når du er sulten?

Undrer du dig over, hvorfor din mave knurrer, når du er sulten? Her får du svaret.

Offentliggjort: 9. Maj 2017

Undrer du dig over, hvorfor din mave knurrer, når du er sulten? Her får du svaret.

Vi har alle oplevet, at maven har gjort opmærksom på sig selv med en høj knurren og gerne på et tidspunkt, hvor der er allermest stille omkring en. Vi forbinder som regel en rumlende mave med sult og det er rigtigt, at det kan være et lydligt bevis på, at vi mangler noget i maven. Men hvorfor larmer det?

Det gør det fordi, der opstår en langvarig sammentrækning i tyndtarmen, når vi mangler mad i maven. Det gør, at tarmen skubber luft i maven frem, og det resulterer i larmen.

Larm fra maven er ganske almindeligt, men for nogle mennesker kan der være andet end sult på færde. Hvis rumlen i maven er kombineret med smerter, vægttab eller ændringer i afføringsmønstret, bør det undersøges nærmere.

Læs også: Luft i maven

Maven er som en fløjte

Vi har hele tiden 200 milliliter luft i maven. Noget af det kommer fra blodet og andet bliver dannet af bakterier. Det er den luft, der lugter. Derudover sluger man lidt luft, hver gang man spiser og drikker, især hvis man gør det hurtigt.

Jüri Johannes Rumessen er overlæge ved Gentofte Hospital og forsker i tarmkanalen. Han sammenligner maven med en fløjte i et inteview med Videnskab.dk om, hvorfor luft i maven får den til at larme: »En meget smuk sammenligning er at kalde maven for en fløjte. Eller hvis det skal være rigtigt højtideligt, et orgel. Princippet er det samme: Noget luft presses gennem et smalt sted, så det skaber en lyd.«

Kom af med luften

Hvis maven bliver ved med at rumle, selvom du lige har spist frokost, så er det måske af andre årsager. Et godt råd er at dyrke motion.

Du kommer nemmest af med luften, hvis du står op og er i bevægelse, da det gør det lettere for luften af komme ud igennem tarmen.

Læs også: En sund mave

Hvorfor får man luft i maven?

Det er helt normalt at have en vis mængde luft i maven, men nogen gange kan vi få gener, hvis der er for meget. Her er Netdoktors liste over ting, der kan bevirke, at du måske har lidt ekstra luft i maven.

  • Fødevare med højt et fiberindhold. Det findes blandt andet i mange slags frugt og grøntsager.

  • Kulsyreholdige drikke: Sodavand, danskvand og øl.

  • Forstoppelse. Dette kan blokere for luftafgangen og medføre oppustethed.

  • Fødevareintolerans. Hvis du ofte har ondt i maven, er du måske laktose eller gluten intolerant.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Videnskab.dk og Netdoktors sider: Luft i maven og En sund mave.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons