Annonce

Ung mand med vandladningsproblemer?

Spørgsmål

Kære Netdoktor.

Min søn på 23 begyndte for cirka et år siden at skulle op hver nat og tisse. Det har aldrig før været et problem. Nu skal han op flere gange i løbet af natten, hvilket forstyrrer hans nattesøvn helt enormt.

Det er ikke fordi der kommer så meget, han skal bare op. Han har forsøgt ikke at drikke noget efter kl 18. Han har forsøgt at ligge og holde sig, for at "træne" blæren op. Intet virker. Nu har han så været hos lægen. Han har fået udleveret nogle piller, Tolterodintartrat Teva 2 mg hårde depotkapsler, som han skal prøve at tage i 1 måned.

Min bekymring går på, at min søn overhovedet ikke er blevet undersøgt. Lægen har ikke taget urin- eller blodprøve. Han har bare udskrevet medicinen.

Lægens sagde også, at det bestemt ikke kunne være noget med prostata. Det er min søn alt for ung til.

Er det normalt, at en ung mand på 23 får vandladningsproblemer - tilsyneladende uden grund - og herefter så skal til at tage piller?

Min søn siger desuden også, at når han skal tisse - ligemeget hvor meget han skal - skal stå og vente 10-15 sekunder, før der kommer noget ud.

Venlig hilsen

En Spørger

Dreng/mand, 23 år, 187 cm, 84 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære Spørger

Det er et meget relevant spørgsmål.

Det er ikke hyppigt at unge mænd pludseligt får vandladningsgener, det kan dog ses; det skyldes dog som regel ikke prostataproblemer.

Din søn bør undersøges hos urolog mhp om man kan finde en årsag til problemet og som minimum udelukke noget behandlingskrævende.

Vandladningsgener kan have rigtig mange forskellige årsager og det er derfor en god ide at tjekke urinen for infektion og tjekke nyretal og saltbalance før man henviser.

Tabletterne er en form for medicin der dæmper blæremusklen, dvs den muskel der sidder i blærevæggen der trækker sig sammen når man skal lade vandet, den kan hos nogen blive overaktiv og give hyppige små vandladninger.

Det er dog ikke en behandling der skal påbegyndes før man er ordentlig undersøgt og man ved hvad problemet er.

Jeg foreslår at de søn går til lægen igen og bliver henvist til urolog såfremt han stadig har problemerne.

Vh

Nanna Franck

Speciallæge i Urologi

Sidst opdateret: 11.12.2019

Annonce