Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sunde tissevaner

De fleste ved godt, at man kan have sunde spise- og sovevaner, mens færre måske er klar over, at man også kan have sunde tissevaner. Få her svar på, hvad det går ud på.

Opdateret: 22. Juli 2015

De fleste ved godt, at man kan have sunde spise- og sovevaner, mens færre måske er klar over, at man også kan have sunde tissevaner. Få her svar på, hvad det går ud på.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
          Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark".
            Den indgår i nyhedsbrevet 
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Du løber på toilettet hver gang, du ser en toiletdør, før du går ud ad døren, og inden gæsterne kommer. Du føler tissetrang så ofte, at du er på toilettet ti gange – eller mere - i døgnet. Det kan også være, du er typen, der kan holde dig i mange timer og kun har behov for at træde afsides et par gange eller tre om dagen.

 • Begge tissemønstre er problematiske, understreger Birthe Bonde, som er klinisk sexolog samt specialist i musculoskeletal fysioterapi og uroterapi.

Hun fortæller, at hvis man lader vandet meget hyppigt, det vil sige, inden blæren er fyldt med cirka tre deciliter (dl) i dagtimerne, så kan ens urinrør blive irriteret, og så har man lettere ved at få blærebetændelse. At lade vandet renser urinrøret, og der skal helst være en god mængde at gøre det med.kroppen i øvrigt.

Hvis man på den anden side kan holde sig længe og først går på toilettet, når blæren rummer seks til syv deciliter, eller mere, er det også skidt. For så vil man have svært ved at tømme blæren ordentligt – og så er man også i fare for at få blærebetændelse og tillige ødelægge sin blæremuskel.

 • Gode vandladningsvaner er at gå på toilettet fem til seks gange og aflevere cirka tre deciliter hver gang – forudsat at man drikker halvanden til to liter væske jævnt fordelt over de vågne timer. Er man ikke helt ung mere, så er en til to gange om natten også normalt, konstaterer Birthe Bonde.

VVS-skema

Det allervigtigste er dog, at man går på toilettet, når ens blære er fyldt.

 • Tænk på, at når der er kommet noget ind, skal der også noget ud. Drikker man omkring seks deciliter, skal man lade vandet to gange inden for de næste tre til fire timer. Drikker man kun tre deciliter, så kan man sagtens vente tre timer, forklarer Birthe Bonde.

Hvis man gerne vil forbedre sine tissevaner, skal man i gang med et vandladningsskema – eller et VVS-skema, som Birthe Bonde også kalder det. I skemaet noterer man den mængde væske, man indtager, samt den mængde, man tisser i løbet af dagen (anvend et almindeligt decilitermål). Noter også tidspunkterne for, hvornår du henholdsvis drikker og lader vandet, så du kan se mønsteret: Hvad kommer ind, skal også komme ud. Se eksempel på VVS-skema.

Hvis man har en nervøs blære (tisser i tide og utide), vil man så kunne tjekke, om det kan være rigtigt, at man får tissetrang – det vil sige om man har drukket nok til, at blæren er fyldt. På samme måde kan man, hvis man har selskabsblære (tisser for sjældent), bruge skemaet til at se, at nu må det være på tide at gå på toilettet, fordi man har drukket rigeligt til en fyldt blære – også selv om man ikke føler trang.

Når man skal tisse ofte, kan det være vanens magt. For eksempel at der er mange situationer, som man forbinder med at skulle tisse, for eksempel når man ser sin gadedør, eller inden man skal ind og se en film i biografen. Kort sagt: Man tænker hele tiden på at lade vandet.

 • Når man mærker trangen, og man ved, at blæren ikke kan være fyldt, så knib bækkenbunden sammen i 15-20 sekunder (luk endetarmen) – og afled så opmærksomheden ved at tænke på noget andet. Og så skal man 'tænke tørt' – ikke på noget som helst med vand, at lade vandet eller lyden af vand, understreger Birthe Bonde.

Nattisseri

Der er sædvanligvis ikke noget galt ved at skulle op og tisse om natten.

 • Det er helt normalt, når man er ældre. Men kun en eller to gange, ellers forstyrrer det ens søvn alt for meget. Hvis man ikke får sovet nok, risikerer man også at falde på turene frem og tilbage, understreger eksperten.

Hendes råd er, og det gælder både unge og gamle, at man helt skal undlade at indtage noget flydende halvanden time før, man går i seng. Man skal heller ikke drikke noget, hvis man vågner om natten og er tørstig. Typisk er man blot tør i munden, fordi man snorker eller måske er forkølet. I stedet kan man gurgle mund og hals med vand og så spytte ud. Eller man kan tage en isterning i munden og lade den smelte.

Tøm blæren

Hvis man har drukket tre deciliter væske, og man kun kan komme af med en deciliter, så kan det skyldes, at man ikke kan tømme blæren ordentligt. Enten kan det være en dum vane, eller det kan skyldes, at afføring, tarme, eller livmoder klemmer på blæren og urinrøret.

 • Så er det en god idé at knibe sammen i bækkenbunden (luk endetarmen), at rejse sig, omarrangere trykket ved at ryste det hele lidt – og så prøve igen. Du skal ikke presse! Bare slap af i musklerne, og lad det strømme, så du får tømt blæren ordentligt, siger Birthe Bonde.

Hvis en mand ikke kan komme af med urinen, kan det eksempelvis skyldes, at prostata er forstørret og afklemmer urinrøret, så blæren ikke kan presse urinen ud.

Sid ned

Når man skal tisse, er den bedste stilling at sidde ned – det gælder både mænd og kvinder.

 • Sørg for at have god kontakt til gulvet, så du kan læne dig lidt fremad. Og strit så med enden, som gør, at du slapper af i bækkenbundsmusklerne, især omkring endetarmsåbningen, lyder Birthe Bondes råd.

Hvis en mand står op og tisser, så giver det ham den udfordring, at han skal holde balancen samtidigt. For at kunne det spænder han op i musklerne, og så er det svært at slappe helt af i bækkenbunden. Derfor skal en mand sidde ned, hvis han har svært ved at komme af med al urinen.

Kvinder har samme udfordring med at skulle holde balancen, når de står let på hug over toiletkummen. Er man derfor nødsaget til at sidde ned på et offentligt toilet, kan man gøre det 'indbydende' ved at have almindelig håndsprit med sig, som man tørrer toiletbrættet af med, inden man sætter sig.

Fire gode råd

Alt i alt er rådene til god tisseadfærd:

 • Lad være med at presse

 • Sid ned

 • Tjek dit vandladningsmønster, og gå ud og tis, når din blære rummer to til tre deciliter

 • Træn din bækkenbund, så den er stærk, og du har en god kontakt til den.

 • Søg læge, hvis:

  • Du har smerter ved vandladningen
  • Du ikke kan holde på vandet
  • Du har blod i urinen
  • Dit tisse-mønster ændrer sig, selv om du ikke ændrer dit væskeindtag
  • Din trang til at lade vandet pludselig bliver 'mere akut'
  • Du tisser over en tredjedel af hele din samlede urinproduktion i løbet af natten

  Lægen har mulighed for at ordinere noget blæredæmpende medicin, men så er det yderst vigtigt, at du medbringer dit VVS-skema, for her kan lægen se, om medicin vil være en hjælp til at styre blæren.

  Fakta

  Dagligt behov for væske

  Du har behov for halvanden til to liter væske om dagen, også hvis du træner moderat. Da du også får væske gennem maden, har du fået nok, hvis du sammenlagt producerer 9 deciliter urin i døgnet. Men det bedste er at ligge på halvanden til to liter urinproduktion i døgnet.|

  Normal, sund blærefunktion ved væskeindtag på 1,5-2 liter:

  • Vandladning hver tredje time i de vågne timer, evt. en gang om natten.
  • Vandladningsmængde om dagen: to en halv til tre deciliter per gang.
  • Vandladningsmængde efter nattesøvn: fem til seks deciliter.|

  Sådan tørrer du dig

  Kvinder og piger skal tørre sig fra skridtet og bagud mod endetarmsåbningen for at undgå at føre bakterier fra tarmen hen til skede og urinrørslimhinde. I virkeligheden er udtrykket 'tørre sig' ikke godt. Slimhinderne omkring skedeåbning er sarte og har ikke godt af at blive gnubbet med papir. Tryk i stedet papiret op mod området og lad urinen trænge ind i papiret. så bliver du tør på en skånsom måde.|

  Træning af bækkenbund

  For at få sunde tissevaner kræver det en stærk bækkenbund. I en pjece fra Danske Fysioterapeuter kan du læse mere og se konkrete øvelser, som kan hjælpe dig med at træne bækkenbundsmusklen.|


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons