Annonce

Skal mænd sidde ned og tisse?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har lige et helbredsmæssigt spørgsmål som du måske kan hjælpe mig med!!!!

Da vores bedstefar på 92 år kom på sygehus og skulle undersøges af en læge, spurgte hun og han døjede med vandladning!! Hvilket han gjorde.

Så spurgte hun ham om han sad ned og tissede? Og det sagde han ja til.

Så sagde hun, at det ikke var godt for mænd at sidde ned og tisse, for så blev de ikke helt tømte og dette kunne i nogle tilfælde være årsag til prostata kræft. Mener det var sådan, hun forklarede det!!!

Nu har vi så haft en diskussion i min familie om det er rigtigt eller forkert.

Håber i kan hjælpe os

Mange hilsner

En spørger

Dreng/mand, 56 år, 187 cm, 82 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Det korte svar er, at det er noget vrøvl at der er sammenhæng mellem stilling ved vandladning og prostatakræft.

Lidt mere detaljeret: en del mænd får med alderen problemer med blæretømningen pga godartet forstørret prostata, nogle mænd oplever, at siddende vandladning gør det nemmere at komme af med vandet, for andre gør det ingen forskel. Dårlig blæretømning kan medvirke til urinvejsinfektioner og til tider nyreproblemer, og kan give meget hyppig vandladningstrang fordi der i en dårlig tømt blære ikke skal ret meget mere i før den er fyldt igen.

Prostatakræft har ikke med dårlig blæretømning at gøre, sygdommen rammer ofte ældre mænd og findes i mange sværhedsgrader, fra ikke behandlingskærvende til dødelig sygdom. I en del tilfælde forårsager prostatakræft vandladningsproblemer, herunder dårlig blæretømning pga ondartet vækst af kirtlen.

Med andre ord, der er ikke nogle dogmer for stående eller siddende stilling.

Vh

Nanna Franck

Urolog

Sidst opdateret: 05.12.2018

Annonce