Annonce

Jeg har svært ved at holde på afføringen hvad kan man gøre?

Spørgsmål

Hej Netdoktor

I en længere årrække har jeg oplevet, at jeg har haft svært ved at holde på afføringen. Det har indtil nu gudskelov ikke været så slemt, at det kommer ned i trusserne, men nok til at jeg skal tørre mig bagi flere gange dagligt. Jeg mærker ikke, at der siver noget ud, bortset fra enkelte gange, hvor det godt kan klø lidt, hvis der sidder noget.

Pt går jeg på toilettet ca. hver 2. dag (ikke hård mave). Det er "kun" i de første ca. 12-18 timer efter toiletbesøg, at jeg oplever problemet. Efter da, så stopper problemet - indtil næste toiletbesøg altså.

Jeg kan ikke huske, hvornår problemet startede, men for godt 10 år siden havde jeg ubeskyttet analsex en enkelt gang med mand. Siden da har jeg med jævne mellemrum haft solosex, hvor anal penetration med en dildo har været inde i billedet (ca. 2 - 2,5 cm i diameter).

Jeg har læst herinde, at analsex kan føre til analkræft, hvor afføringsinkontinens er et symptom derpå, men eftersom mit problem har stået på så mange år, tænker jeg ikke, at det er kræft, som er årsagen.

Kan analsex forårsage afføringsinkontinens? Evt. gøre ringmusklen slap, så den ikke virker, som den skal??

Kan jeg gøre noget for at helbrede det, eller er jeg dømt til at "sætte prop i" aka tampon i rumpetten resten af livet?

Vh. En spørger

Pige/kvinde, 34 år, 73 cm, 75 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Du har en tendens til, at der kan sive lidt ud af endetarmsåbningen i et stykke tid efter, at du har haft afføring. Du kæder det sammen med, at anus er blevet brugt til sex på forskellig vis. Det er absolut ikke usandsynligt, at udvidelsen af ringmusklen, eventuelt måske med en skade, er årsagen. Hvis der har været fødsler, kan de også bidrage.

Det kan man imidlertid undersøge nærmere. På de mavetarmkirurgiske afdelinger i Hvidovre og på Århus Universitetshospital findes der klinikker, der kan foretage disse undersøgelser. I første omgang vil man foretage en anal ultralydsundersøgelse, der kan vise, om der er defekter i ringmusklen. Der kan også blive tale om trykmålinger. Desuden en ano-rektoskopi for at overskue den indre del af anus og endetarm.

Efterfølgende vil der kunne gives behandling, der retter sig efter resultaterne af de foretagne undersøgelser.

Din læge kan henvise dig til de nævnte afdelinger.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Dr.med, ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 17.01.2022

Annonce