Annonce

Et det farligt at ryge en lille smule?

Spørgsmål

Hej Netdoktor

Jeg er for nylig begyndt at ryge en lille smule med et par venner, men ved ikke helt hvad mine konsekvenser vil være i forhold til mit "forbrug". Det sker sjældent, så måske 1-2 gange om måneden lige nu, og så er det 1 smøg eller 2.

Jeg føler lidt nu at jeg har mere lyst til det efter at have begyndt på det for 2 uger siden cirka, så har kun røget 2 gange nu. Jeg har læst en masse om konsekvenserne af det og jeg ville høre hvor farligt det er, hvis man ryger under en halv pakke om måneden nok mindre.

Ved godt det er forskelligt fra person til person og det generelt er en dum idé, men ville bare høre.

Hilsen en spørger

Dreng/mand, 17 år, 179 cm, 68 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej spørger,

Rygning har heldigvis været i nedgang gennem de sidste mange år. For 50 år siden røg halvdelen af den danske befolkning – i dag er tallet ca. 15%.

Rygning har mange skadelige påvirkninger af alle organer i kroppen. Særligt nedsættes blodforsyningen til kroppens organer og tjæren kan medføre en række kræftlidelser og rygerlunger (KOL).

Den afhængighedsskabende effekt skyldes nikotin. Nikotinet medfører en aktivering af neurotransmitter i hjernen som giver en behagelig fornemmelse og øget stemningsleje.

Jo længere tid man ryger jo sværere er et rygeophør at gennemføre og jo større er den skade som sker.

Venlig hilsen,

Ole Laursen-W.

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 16.03.2018

Annonce