Annonce

Rygning eller sund livsstil?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg vejer over 200kg (jeg vejer MERE end det er muligt at indtaste) fordelt på mine 2 meter. Mit BMI er 30.8

Jeg har røget omkring 20 cigaretter om dagen i 25år.

Jeg er igang med den første uge af et rygestop.

Selvom jeg bruger Champix for at tage de værste abstinenser, kan jeg godt mærke, at jeg både spiser mere og mere usundt end jeg gjorde tidligere.

Efter at have læst artikler på Google fra det seneste års tid, så er min overvejelse følgende:

A) Det er bedst for mig at ryge, hvis det samtidig betyder at jeg får en rask lille gåtur på 4-6km hver dag for at købe én pakke cigaretter om dagen og taber mig langsomt.

B) Eller Jeg skal stoppe med at ryge, og derved blive større end jeg allerede er og IKKE får rørt mig andet end når jeg absolut SKAL et eller andet 1-2 gange hver 14. dag

Og det er enten eller - der er ikke en tredje mulighed med masser af motion og sund kost samtidig med et stop af rygning...

Helt præcist hvor slemt er det at ryge 20 cigaretter om dagen, hvis det både betyder sundere kost, mere motion og lavere langtidsblodsukker som direkte konsekvens?

End det er at stoppe med at ryge, med større overvægt og mindre motion som direkte konsekvens?

mvh

En spørger

Dreng/mand, 42 år, 206 cm, 200 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger,

Der er desværre ikke et enkelt og konkret svar på dit spørgsmål særligt set i lyset af dine sygdomme.

Når man har besluttet at lave livsstilsændringer er motivationen til stede – og det er alt afgørende. Der næst er det utroligt vigtig at ændringer sker med små, men sikre, skridt – og altid ét fokusområde ad gangen. Rygning, usund kost, overvægt, sukkersyge mv. har alt negative konsekvenser.

Alt i alt bør du vælge den løsning hvor du har din motivation og så er jeg sikker på du når dit mål. Jeg kan forstå du allerede er i gang med Champix hvilket må betyde du er i kontakt med din alment praktiserende læge. Det er vigtigt du løbende har kontakt med ham (eller sygeplejersker) således de kan støtte dig i at nå dine mål.

Held og lykke.

mvh

Ole Wadschier

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 23.09.2019

Annonce