Annonce

Hvad er geografisk tunge?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Min søn på 2,9 måneder lider af det vores læge mener er grafisk tunge (eller sådan noget i den dur). Det er der stort set hele tiden og når han er syg er det rigtig slemt og det genere ham meget... Min søn er ofte syg med høj feber og jeg bliver bekymret for han der kan være noget der bliver overset. Eller om han bare er nem modtagelige for virus. Det skal sige hans storebror stort set aldrig er syg.

Men fra han var 3 måneder og ca til han var 2 år kæmpet med sin vægt og var ikke særlig interesseret i mad. Hvilket betød at vi to gange har været indlagt for at udelukke han fejlede noget alvorligt. Heldigvis viste de prøver de tog at alt var okay.

Vi fandt dog ud af lige før han blev er 1 år at han havde væske på begge øre og fik langt dræn lige efter. Men i dag er han uden dræn og øre længen sige hans øre er som det skal være og han spiser rigtig godt og er glad for mad.

Mit spørgsmål er hvad er grafisk tunge, er det farligt og kan man gøre noget mod det?

Mvh

mor Kirsten

Dreng/mand, 3 år, 80 cm, 13 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære Kirsten

Jeg kan godt forstå, at du er bekymret over din søns tunge, men jeg kan berolige dig med, at geografisk tunge er en harmløs, godartet betændelsestilstand. Navnet beskriver det varierende landkortagtige udseende, som tungen er præget af.

Årsagen er ukendt. Men generne kan provokeres af stærke og krydrede fødeemner, ligesom nogle fødevarer i sig selv kan provokere tilstanden – det drejer sig eksempelvis om tomater, bananer og nødder.

En del tyder på, at tilskud med zink kan bedre tilstanden. Derfor vil jeg anbefale, at du rådfører dig med apoteket med hensyn til tilskud af zink til Berthil. Jeg er temmelig overbevist om, at det vil nedsætte hans gener fra tungen.

Endelig kan jeg berolige dig med, at de fleste ”vokser sig fra” geografisk tunge.

Held og lykke!

Med venlig hilsen

Anne Pedersen, Specialtandlæge, dr. odont.

Sidst opdateret: 31.05.2019

Annonce