Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Tænder og mund

Ordforklaringer


Opdateret: 21. December 2012

Abutment : Et abutment er den lukkeskrue, der udgør forbindelsesleddet mellem implantatet (den kunstige rod) og procelænskronen, der erstatter tanden. Abutmentet er altså den skrue, som den de/nye tænder sættes på.

Bro : En bro erstatter en eller flere manglende tænder og er som regel hængt op på naturlige tænder i hver ende (anker eller støttetænder) med en krone.

Extensionsbro : Hvis en bro kun hænger på en tand (ankertand) og har et frit svævende led, taler man om en extensionsbro.

Fixtur : Fixtur er et andet ord for implantat. Det er en skrue, der sættes fast i kæbeknoglen, og som fungerer som en kunstig rod.

Helproteser : En helprotese er en protese, som erstatter alle tænder i en kæbe. Har man helprotese i både over og underkæbe, taler man om et helsæt. I folkemunde hedder proteser også gebis (tysk af beissen = bide) eller det tredje sæt tænder.

Implantat : Et implantat er en kunstig rod. Implantatet har form af en skrue og skrues ved implantatoperationen fast i kæbeknoglen.

Knogleopbygning : Hvis der ikke er knogle nok at sætte et implantat fast i, skal man igennem en knogleopbygning. Når det ofte er nødvendigt at foretage en knogleopbygning skyldes det, at knoglen skrumper meget hurtigt efter, at en tand er enten fjernet eller faldet ud. I visse tilfælde kan knoglen opbygges, samtidig med at implantatet indsættes. Hvis knoglemængden imidlertid er så begrænset, at implantatet ikke kan sættes fast i den helt rigtige position, må knoglen først bygges op i en selvstændig seance. Knoglen kan opbygges ved transplantation af patients egen knogle, ved anvendelse af kunstig knogle såkaldte knogleerstatningsmaterialer eller ved kombination af de to opbygningsmaterialer.

Krone : En krone er en formstøbt tand af metal eller porcelæn, der indkapsler og beskytter resten af den tand, som er gået i stykker.

Protese : Ordet protese stammer fra det græske ord Prosthesis, der betyder 'en tilføjelse'. En protese er en konstruktion til erstatning af manglende eller defekte legemsdele. Det kan være en arm, ben, hofte eller tænder. Når man taler om tandproteser, tænker man altid på en aftagelig erstatning for en eller flere tænder. Det vil sige, at man selv kan selv tage protesen ud, når man ønsker det. I modsætning til en ikke aftagelig protetisk erstatning, som for eksempel en krone eller en bro, der sidder fast på tænderne, kan man tage en protese ud og rengøre den.

Stiftkrone : En stiftkrone er en krone, som sidder fast på den naturlige tandrod med en stift i rodkanalen. Det vil sige, at en stiftkrone altid sidder på en tand, som er rodbehandlet og mangler det meste af den naturlige tandkrone.

Støttebro : En støttebro fremstilles til patienter med løse tænder på grund af paradentose.

Svævebro : Normalt berører mellemleddet i en bro tandkødet, men undertiden fremstiller man en bro bagtil i munden, hvor mellemleddet kun er en forbindelsesstang af metal fri af tandkødet, hvilket kaldes for en svævebro.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.