Annonce

Paradentose hos en ung?

Spørgsmål

Kære Netdoktor.

Jeg fik i sep. 2018 konstateret tandkødsbetændelse, og prøvede efterfølgende selvfølgelig at komme det til livs. Men forleden til tandlæge tjek fik jeg så den for forfærdelige melding, at jeg har fået paradentose i 10!!!! Tænder med 5 mm. Tandløslomme.. Jeg fik tandrodsresning, og instruktor om tandpleje generelt. Med tandtrød, mellemrumbøste osv.

Tandlægen sagde jeg ikke skulle være bekymret, og jeg ikke vil miste tænderne - men jeg har læst stort set alt på internettet, og jeg er så bange for at, jeg bliver tandløs i så ung en alder. Men har kampgejst og vil gøre alt i min magt for, at holde sygdommen nede. Har du nogle gode råd? Jeg er begyndt at mundskylle i kokusolie 20 min. Hver morgen. Kan det have en virkning? Jeg er i vildrede.

Jeg har aldrig haft problemer med tænderne før efter jeg følte min datter i 2018, kan graviditeten havde haft en medvirkende effekt på min situation?

Min mormor led af paradentose og fik protese i en alder af 37.. Er det arveligt igennem generationer? Hvilken Tandpasta kan anbefales?

Undskyld de mange spørgsmål

Kærlig hilsen

En spørger

Pige/kvinde, 27 år, 167 cm, 72 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Først kan jeg trøste dig med, at der ikke er nogen risiko for at du skulle miste dine tænder foreløbig! Parodontose med tandkødslommer på 5 mm kan sagtens standses med regelmæssige tandrensninger og din egen grundige mundhygiejne, herunder brug af tandtråd/tandstikkere og mellemrumstandbørste.

Graviditet kan hos nogle udløse tandkødsbetændelse, som er forgænger for parodontose. Så det lyder som om, du er en af de uheldige. Og man kan faktisk være arveligt disponeret for parodontose, men hvis du fremover passer dine regelmæssige tandlægebesøg og er grundig med mundhygiejnen, er der ikke risiko for at du vil miste dine tænder ”før tid”.

Umiddelbart kan jeg ikke anbefale nogen bestemt tandpasta – det absolut vigtigste er den mekaniske fjernelse af belægningerne på tænderne.

Foreløbige undersøgelser tyder på, at mundskylning med kokosolie kan reducere tandkødsbetændelse ved belægninger på tænderne. Men hvis din mundhygiejne er helt i top, skulle der næppe være grund til yderligere.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen, Specialtandlæge, dr. odont.

Sidst opdateret: 28.08.2019

Annonce