Kære Netdoktor
Jeg er en kvinde i starten af tyverne. Midt i september havde jeg glemt at tage tre mini-piller og min kæreste og jeg havde samleje. Jeg vidste, at jeg havde ægløsning den dag, men havde glemt alt om, at jeg ikke havde taget min mini-pille om morgenen.
Tre dage senere begyndte mine bryster at blive ømme og meget følsomme. Jeg begyndte ligeledes at spise mere end jeg plejer, jeg blev ekstremt træt og fik hovedpine. Jeg søgte min kærestes opmærksomhed mere end jeg plejer, følte mig oppustet (bøvsede og pruttede, hvilket jeg normalt ikke gør!) og jeg fik kvalme både morgen, middag/eftermiddag og aften. Jeg har taget halvandet kilo på over de sidste ni dage.
Jeg har altid fået min menstruation en uge efter ægløsning, men da den ikke kom ugen efter begyndte både min kæreste og svigermor at kommentere på, at de syntes jeg opførte mig mere mut end jeg plejer. Min chef har så sent som i dag også sagt, at jeg vrisser meget af andre mennesker, hvilket jeg normalt aldrig gør.
Kan du fortælle mig lidt om symptomerne på graviditet? Og også gerne om præventionsformer.
Med venlig hilsen
En Spørger
Kære Spørger
Kvindens menstruationscyklus er reguleret af en række hormoner. En normal menstruationscyklus varer 21-35 dage – i gennemsnit 28 dage. Ægløsningen sker cirka i midten af cyklus og det er på dette tidspunkt sandsynligheden for at sædcellen befrugter ægcellen er størst og graviditet opnåes. Hvis befrugtningen finder sted vil cirka 15 % af de gravide kvinder opleve de første graviditetssymptomer efter fire uger, mens 50% vil opleve dem efter seks uger og efter otte uger er andelen steget til 89%. De tidlige tegn på graviditet er udebleven menstruation, morgenkvalme, træthed, opkastninger, ømhed i brysterne og eventuelt hyppigere vandladning. Er man uønsket gravid er det meget vigtigt man kontakter sin læge hurtigt således man kan få den bedste vejledning fremadrettet.
Når man i samråd med sin læge skal vælge præventionsform, altså et middel som hindrer opnåelse af graviditet, er der en række ting man bør have med i sine beslutninger. For det første er det vigtigt at være klar over bivirkningerne samt forhold der taler imod brugen af visse præventionsformer. Desuden er det vigtigt at vide hvordan præventionsformen fungerer for at opnå optimal beskyttelse. For mini-piller er det særdeles vigtigt at de tages på præcist tidspunkt hver dag ellers er der risiko for de ikke fungerer. Dette tidsinterval er helt ned til tre timer for nogle mini-piller.
Nedenunder er en oversigt over hvor effektive de forskellige præventionsformer er.
P-sprøjte 98%
Spiral 95%
p-piller 92%
Minipiller88%
Kondom 88%
Tallene er brugereffektive det vil sige, hvor sikker metoden er hvis den somme tider anvendes ukorrekt. Eksempelvis er det som ovenfor nævnt vigtig at tage minipiller inden for et snævert tidsinterval og det er heller ikke ligegyldigt hvordan et kondom anvendes. Derfor kan det godt være midlet i teorien virker 100%, men i den virkelige verden er tallet altså lavere.
Det er også vigtigt at slå fast kondom er eneste præventionsform som også beskytter mod kønssygdomme.
Får man fast, eller delvist fast, medicin bør man spørge sin læge til råds om det kan have indvirkning på fostret - inden man bliver gravid.
Med venlig hilsen
Ole-Victor Laursen-Wadschier
Læge, kommende speciallæge i almen medicin
Sidst opdateret: 22.10.2016