Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Graviditetstegn- og beregning

Det første tegn på, at en kvinde er gravid, er udebleven menstruation. Menstruationen kan imidlertid udeblive af mange andre årsager. Hvis du samtidig har brystspænding og måske kvalme især om morgenen, er det meget sandsynligt, at du er gravid.


Opdateret: 4. December 2009

Hvilke tegn tyder på graviditet?

Det første tegn på, at en kvinde er gravid, er udebleven menstruation. Menstruationen kan imidlertid udeblive af mange andre årsager. Hvis du samtidig har brystspænding og måske kvalme især om morgenen, er det meget sandsynligt, at du er gravid.

Hvordan kan man få bekræftet mistanken om graviditet?

Du kan gå til din læge med en urinprøve og få foretaget en graviditetstest samt en gynækologisk undersøgelse. Du kan også gå på apoteket med en urinprøve eller samme sted købe en graviditetstest, som du selv foretager derhjemme. Graviditetstester bliver positive allerede få dage efter udebleven menstruation, hvis man er gravid.

Hvordan beregner man fødselstidspunktet?

Man kan selv beregne en graviditets længde fra den sidste menstruations første dag - selvom befrugtningen først sker cirka fjorten dage senere på ægløsningstidspunktet. Det vil sige den dag, man er blevet gravid, er man faktisk i tredje graviditetsuge. En graviditet varer i alt 40 uger.

Det er ikke svært at finde ud af, hvornår du skal føde:

  • Du regner fra sidste menstruations første dag.

  • Hvis det for eksempel er 1. april lægger du en uge til. Det giver den 8. april.

  • Så trækker du tre måneder fra og ender med terminsdatoen (dagen for forventet fødsel) den 8. januar året efter.

Skal beregningen holde, er betingelsen, at du har menstruationer regelmæssigt med cirka fire ugers mellemrum. Men i praksis bruges ovenstående ikke længere, da ultralydsberegning af fødselstidspunktet er en mere sikker metode.

Graviditet lige efter p-pille-ophør:

Kvinder, der holder op med at bruge p-piller og bliver gravide inden for de næste en til to måneder, kan have usikker ægløsning. Du bør i sådan en situation gå til din egen læge og blive undersøgt.

Læs mere om undfangelsen her: Befrugtning

Hvordan beregner lægen det korrekte fødselstidspunkt?

Alle gravide tilbydes en ultralydsundersøgelse – Nogle steder tilbydes en terminsskanning tidligt i graviditeten, men ellers bruges nakkefoldsskanningen som beregningsgrundlag for fødselstidspunktet. Det er forskelligt hvad der tilbydes på diverse fødesteder i Danmark, hvilket din praktiserende læge kan oplyse dig om.

Der er ingen dokumentation for, at ultralydsundersøgelse er skadelig for hverken fosteret eller dig selv.

Hvor tidligt kan man mærke, at man er gravid?


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.