Spørgsmål:
Jeg har her på det seneste lagt mærke til, at jeg har meget hvidt og gult snask på tungen, og specielt bagerst på tungen har det nærmest samlet sig i flager. Det er virkelig ulækkert, og jeg gør mig meget umage med at børste med bagsiden af en tandbørste, som har de der gummidutter på. Det fjerner det en lille smule, men det bagerst på tungen kan jeg ikke børste uden at få brækfornemmelser. Jeg tænker også, at det kan være skyld i dårlig ånde, og det irriterer mig virkelig, da jeg går meget op i mundhygiejne. Jeg har togskinner, og derfor bruger jeg lang tid på at børste tænder grundigt flere gange dagligt, men jeg føler, at belægningen på tungen spolerer min ellers så fine indsats. Jeg har læst, at belægning på tungen kan skyldes problemer med fordøjelsen, men det har jeg bare ikke. Jeg håber, du kan hjælpe mig med nogle gode råd til at slippe af med det og måske nogle fakta omkring det.
Svar:
Jeg kan godt forstå din frustration med dårlig ånde, nu når du gør så meget ud af din mundhygiene.
De celler, der danner slimhinden på tungens overflader, opstår ved celledeling i slimhindens dybeste lag. Derfra rykker cellerne langsomt op mod overfladen. Det afskrabelige lag, du har bemærket på din tunge, består af sådanne afstødte celler - de er tydelige at se i mikroskop, men desuden ser man i skrab fra tungeoverfladen altid både bakterier og bittesmå føderester.
Visse mennesker har dybere furer på tungeryggen end andre. Det er en normal variation og ikke symptom på en sygdom. De bakterier, der normalt lever i mundhulen, kan undertiden samles i furerne og sammen med pletter fra madrester, kaffe og te give dem et gult, brunt eller til og med sort ydre. Man behøver dog ikke at blive urolig over nogen af disse misfarvninger.
For at få misfarvningerne væk kan du børste tungeryggen med en tandbørste samtidig med, at du børster tænderne og derved bruger gurglevand. Du må prøve at overvinde brækfornemmelserne, hvis du skal helt ind.
Ved febersygdomme og andre sygdomme opstår der ofte hvide eller gullige belægninger på tungeryggen. Dette hænger sammen med, at vi spiser og taler mindre, når vi er syge, og sliddet på tungen bliver derfor mindre end normalt. Ingen af os undgår belægninger bagtil på tungen. Der er ikke tale om dårlig hygiejne.
Venlig hilsen
Alexandra Gheorghe, læge